Beurs ‘DOOR in het verkeer… tot je 100ste’ op ludieke wijze geopend

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT / HARDINXVELD-GIESSENDAM – Op hoge(re) leeftijd zo lang mogelijk mobiel blijven, wie wil dat nu niet? Vrijdag 10 juni 2022 is voor de eerste keer in Zuid-Holland de beurs ‘DOOR in het verkeer’ georganiseerd. De beurs werd gehouden in partycentrum De Lockhorst aan de Sportlaan in buurgemeente Sliedrecht. Een aantal wethouders uit de regio Drechtsteden-Alblasserwaard ging voor de ingang van het partycentrum op aangepaste fietsen door het lint.

De mobiliteitsbeurs werd door vier wethouders uit de omstreken – allen met verkeer in het takenpakket – op originele manier geopend. Zittend of liggend op aangepaste fietsen gingen Ton Spek (Sliedrecht – CDA), Rik van der Linden, voorop direct achter Spek (Dordrecht – ChristenUnie-SGP), Arjan Meerkerk (Hardinxveld-Giessendam – SGP) en Johan Quik (Molenlanden – Doe Mee!) door het rood-witte lint. (Foto Hans van der Aa / HG24)

Ruim honderd 55-plussers uit de Drechtsteden en Alblasserwaard kwamen naar de beurs om zich te laten informeren hoe zij veilig en gezond kunnen blijven deelnemen aan het verkeer, en dat tot op hoge leeftijd. Het gevoel van de meeste deelnemers/infostands was dat de belangstelling een beetje tegenviel. De verkeersbeurs werd voor de eerste keer gehouden, of het aan de publiciteit vooraf gelegen heeft is niet bekend. Het kan ook te maken hebben met terughoudendheid van mensen om zich over dit – voor menigeen confronterende – onderwerp te laten informeren.

Nadenken over later
Spek sprak in zijn welkomstwoord: “Goed dat u naar deze beurs bent gekomen. Het is belangrijk dat mensen juíst als ze nog mobiel zijn alvast nadenken over later. Het gaat er niet alleen om om nu mobiel te zijn maar ook om dat te blijven, het liefst tot je 100ste!” Dat het belangrijk is om mobiel te blijven, benadrukte Spek met de volgende woorden: “Als je mobiel bent – al dan niet met aanpassingen – blijf je deel uitmaken van de samenleving en kan je vrienden en familie blijven bezoeken, en boodschappen doen. Kortom, je blijft sociaal deelnemen.”

Veel variatie
Op de beurs was van alles te doen, te leren en te beleven. In een aparte zaal werd een aantal lezingen verzorgd. Onder meer over Geneesmiddelen in het verkeer (Apotheek Van Bakel) en Fit op de fiets (Para Medisch Centrum In Balans). Er was een mogelijkheid om ogen en oren te laten testen (Sjeun Optiek by Floris/Hoorstudio Strating). Er waren informatietafels van GGD, PCOB en Het Bonkelaarhuis. Op het gebied van verkeer en verkeersdeelname kon informatie ingewonnen worden bij het CBR, de Fietsersbond en VVN.

Zelf uitproberen
Vertegenwoordiging van Brandweer Zuid-Holland Zuid was aanwezig om met name het belang van rookmelders – die per 1 juli 2021 verplicht zijn – onder de aandacht te brengen. Maia bikes & trikes was aanwezig met verschillende soorten aangepaste fietsen. Deze konden buiten ook uitgeprobeerd worden. Een oefenritje op een scootmobiel behoorde ook tot de mogelijkheden. Verschillende senioren namen uitgebreid de tijd om alles te bekijken en maakten een praatje met de betrokken bedrijven.

Vervolg
DOOR in het verkeer krijgt volgend jaar een vervolg op een andere plek in Zuid-Holland. Spek riep de collega-gemeenten op om het stokje over te nemen: “Het idee is dat de DOOR in het verkeer-beurs een jaarlijks terugkerend evenement wordt. Welke regio biedt zich aan om volgend jaar deze beurs te organiseren? Elk verkeersslachtoffer is er een te veel. Samen maken we een punt van nul!”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld