Bezoekers konden zaterdag kijkje nemen in gemaal Mr. Dr. G. Kolff

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Tijdens Open Monumentendag zaterdag 9 september 2023 opende Waterschap Rivierenland meer parels van watererfgoed dan ooit tevoren. In het gehele rivierengebied gingen twaalf bijzondere objecten open, waaronder het gemaal Mr. Dr. G. Kolff aan Kanaaldijk Zuid.

Thema van Open Monumentendag was ‘levend erfgoed’; veel erfgoed van het waterschap is nog altijd in bedrijf. Ter plaatse kregen bezoekers uitleg van mensen van het waterschap of door vrijwilligers. (Foto Marlies Meerkerk)

Tekst gaat verder onder tweet.

Het Kolff gemaal dateert van 1945. Via het Kanaal van Steenenhoek pompt dit gemaal al het water van de Linge en uit Vijfheerenlanden naar de Merwede. Bij zware regenval staan de machines dagenlang te stampen. Het gemeentemonument is gebouwd in beton en bevat nog veel origineel hang- en sluitwerk. Naast het gemaal ligt een sluis voor de scheepvaart en voor vrije lozing van water bij eb. In de directe omgeving staan voormalige dienstwoningen. Het kanaal werd in 1861 aangelegd om wateroverlast van de Linge te vermijden in Gorinchem. Achter het gemaal is nog de voorganger te zien: het stoomgemaal uit 1865 is nu woonhuis.

Tekst gaat verder onder foto.

Het gemaal Mr. Dr. G. Kolff is het grootste gemaal van Waterschap Rivierenland. Opgeteld is de capaciteit zo’n 4.000 m3 per minuut. (Foto Waterschap Rivierenland)

Plaats een reactie

*=Verplicht veld