Bezoekers weekmarkt kunnen met grijpstok afval mee opruimen

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Milieucoach van Waardlanden Nelleke Gouw stond samen met Alex van Eck van EnjoyCleaningUp zaterdagochtend 17 juni 2023 twee uur op de weekmarkt aan de Houweningeplaats. Bezoekers kregen uitleg over zwerfvuil en konden zelf met een grijpstok aan de slag. 

Naast afval opruimen kon ook een kijkje worden genomen in een labra-torium. Kinderen konden met een VR-bril de oceaan bekijken, waar ze de plastic soup kunnen zien. Zo werd op een leuke manier bewustwording gecreëerd. Want in de oceaan zwemmen niet alleen veel vissen; er is helaas ook veel afval te vinden. (Foto ArieJan van Termeij / HG24)

Robothond Boi van Van Eck was deze ochtend ook aanwezig en hielp mee om zwerfafval op te sporen. Dat gebeurt via een camera. 

Tekst gaat verder onder foto.
EnjoyCleaningUp Foto ArieJan van Termeij
Rijkswaterstaat zet de robothond in langs snelwegen, waar het gevaarlijk is voor mensen om te lopen. (Foto ArieJan van Termeij / HG24)

Eigen honden
In zijn strijd tegen milieuvervuiling, zet Van Eck ook zijn eigen labradors in. Hij trainde de honden in het opsporen en oppakken van zwerfafval in de natuur. Hond Joy is getraind om te zoeken naar plastic flesjes, hond Bas zoekt naar Red Bull blikjes. Tijdens het uitlaten speuren ze samen naar zwerfafval. In de rugtas van de honden bewaren ze alle troep die ze tegenkomen. Samen met de honden loopt Van Eck heel wat kilometers af voor een schonere wereld. Inmiddels zijn al veel andere hondeneigenaren door van Eck geïnspireerd.

Tekst gaat verder onder foto.
EnjoyCleaningUp Foto ArieJan van Termeij

Het team van EnjoyCleaningUp. (Foto ArieJan van Termeij / HG24)

Initiatief
Het project is een initiatief van een inwoner van de Gemeente Hardinxveld Giessendam, die al wandelend zwerfvuil inzamelt. Zij wil stimuleren dat ook andere inwoners van de gemeente zwerfvuil opruimen. Daarvoor nam ze contact op met Waardlanden.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld