Bibliotheek AanZet officieel gecertificeerd als Taalhuis

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Bibliotheek AanZet aan de Pietersweer mag zich gecertificeerd Taalhuis noemen. Woensdagavond 14 september 2022 is het certificaat – dat vier jaar geldig is – feestelijk onthuld door wethouder Jan Nederveen (ChristenUnie) van Cultuur.

Hier onthullen wethouder Nederveen en Samuela Loolofs (Bibliotheek AanZet) het certificaat. (Foto Peter Donk / HG24)

Tekst gaat verder onder tweet.

Na de onthulling keken tientallen aanwezigen naar de bijna anderhalf uur durende Franse film La tête en friche (2010) met o.a. o.a. Gérard Depardieu, Gisèle Casadesus en Jean-François Stévenin. De vriendelijke dikkerd Germain (Depardieu) leidt een simpel bestaan op het Franse platteland. Hij is zo goed als analfabeet, maar daar komt verandering in wanneer hij in een parkje de 95-jarige kinderloze vrouw Margueritte (Casadesus) ontmoet. Zij introduceert hem in de wondere wereld van (Franse) literatuur. Doordat hij gaat lezen gaan er nieuwe werelden voor hem open. 

Tekst gaat verder onder foto.
Op de onthulling waren tientallen belangstellenden afgekomen. (Foto Peter Donk / HG24)

Audits
De Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cutuur en Taal (CBCT) toetst als onafhankelijke organisatie de kwaliteit en toekomstbestendigheid van bibliotheek- en cultuurorganisaties en van programma’s en diensten voor geletterdheid. Dit doen zij door het uitvoeren van audits. Eerder dit jaar werkte ook Nederveen daaraan mee. Om voor certificering in aanmerking te komen moet aan zeven kwaliteitsnormen worden voldaan. Deze hebben onder andere te maken met vakinhoudelijke expertise, resultaten en maatschappelijk effect. In het Taalhuis kan iedereen terecht, die ondersteuning wil bij het verbeteren en/of leren van de Nederlandse taal. Voor meer informatie, aanmelding en deelname kan je terecht bij het Taalpunt in Bibliotheek AanZet.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld