Bouw van nieuw appartementencomplex Het Perron gestart

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – De officiële eerste (betonnen) paal voor het appartementencomplex Het Perron aan de Stationsstraat zit in de grond. Vrijdag 21 april 2023 aan het einde van de middag sloeg wethouder Trudy Baggerman (T@B) van Wonen en Ruimtelijke Ordening deze de bodem in. Dat gebeurde in het bijzijn van toekomstige bewoners. Alle appartementen zijn verkocht, op één na. 

Wethouder Trudy Baggerman slaat de eerste paal in het bijzijn van één van de bewoners (nummertje werd uit een bouwhelm getrokken). Het heiwerk, met palen van soms achttien meter, wordt uitgevoerd door aannemings- en heibedrijf Van Dam B.V. uit Ottoland. (Foto Peter Donk / HG24)

Tekst gaat verder onder tweet.

Geschiedenis
Vele jaren lag de locatie van de voormalige Giessenschool (weer eerder Prins Margrietschool – red.) er kaal bij, nadat het schoolgebouw was afgebroken. Toen was er ook nog veel gedoe over een oude boom, zou er een zorgcentrum komen, maar het ging allemaal niet door. Het stuk grond kwam in handen van een bank en ging later over in die van Blokland Bouwpartners. Binnen drie jaar kon worden gestart met de bouw van de appartementen. De verkoop van de woningen gebeurt door Alblasserwaard makelaars & taxateurs. Het bureau 2802 ontwerpt en adviseert zette het plan op papier. Een bijzonder moment dat er eindelijk weer bebouwing en mensen komen wonen op een plaats waar vroeger zoveel kinderen hebben gespeelt, liet Baggerman vrijdagmiddag weten. “De basisschool de Giessen is in 2007 al gesloopt en daarna is het een lange zoektocht geweest voor een goed vervolg op deze plaats. Zoveel gesprekken over wat mogelijk zou kunnen zijn, leverde uiteindelijk niets op”, aldus Baggerman. Deze plek heeft meer geschiedenis. Zo stond zij in 1953 – tijdens de Watersnoodramp – onder water. Nu zijn alle noodzakelijke maatregelen getroffen om dit in de toekomst te voorkomen. 

Dementie
Het wordt een unieke plek ontstaan voor ouderen met dementie. Thuismakers bouwt hier een nieuwbouwhuis waar in de loop van 2024 24 bewoners hun intrek nemen.
Wonen bij September biedt door heel Nederland ouderen met dementie onderdak in kleine woonhuizen met 24-uurs zorg. Deze woonhuizen realiseren we altijd op unieke plaatsen, het liefst midden in de samenleving. De ene keer in gerenoveerde panden, maar vaak ook op nieuwbouwlocaties. Zo ook op deze unieke plek aan de Stationsweg 23. Op de plaats komt het huis: voorzien van een ruime woonkamer, woonkeuken en bibliotheek, een terras en een ruime tuin. Het zou zomaar kunnen zijn dat leerlingen van toen hier nu zorgeloos kunnen gaan genieten. 

Prachtige aanvulling
Totdat de organisatie Wonen bij September aanklopte en met de mooie plannen voor een helaas groeiende groep mensen, interesse toonde. “Als wethouder van het Sociaal Domein was deze voorziening een mooie aanvulling voor onze gemeente. Als wethouder Ruimtelijke Ordening werd dit een nieuwe uitdaging die we met elkaar zijn aangegaan met een prachtig resultaat. Appartementen voor inwoners met dementie, dichtbij het centrum met zorg in je eigen vertrouwde omgeving. Voor elkaar zorgen, dat is één van vele kwaliteiten van onze inwoners in onze mooie gemeente”, sprak Baggerman. Maar ook de bouw van Het Perron was volgens haar een prachtige aanvulling. Baggerman: “Appartementen voor starters en mensen die het tuinieren achter zich willen laten. Wonen mogelijk maken voor al onze inwoners is waar de gemeente zich al jaren voor inzet. De goede samenwerking met ook Blokland Bouwpartners maakte dat het vertrouwen in dit mooie plan compleet en zie ook het geweldige resultaat.” 

Gevarieerde woningen
Het plan Het Perron kenmerkt zich door klassieke architectuur, waarbij het gebouw is voorzien van alle gemakken van nu. Er worden verschillende type appartementen gebouwd met bij e woningen rondom het gebouw voldoende parkeergelegenheid. Om dit project voor meerdere doelgroepen toegankelijk te maken zijn er, vanuit de gemeente, bij negen appartementen een startersregeling opgelegd. De zes overige appartementen hebben deze voorwaarden niet. De prijzen van de nieuw te bouwen huizen liggen tussen de € 277.500,– en € 399.000,–. De plantaan die na de sloop van de lagere school nog als enige op de plek stond, moest worden weggehaald om het project mogelijk te maken. Toch komen delen van deze boom in een tweede leven weer terug. Zo is al een ouderwetse locomotief uit een deel van de stam gezaagd en zullen planken van andere delen straks benut worden als materiaal voor meubilair in de tuin en op het terras.

Tekst gaat verder onder tweet.

Bouwplaats
Na veel gepraat was het tijd voor wat genoemd het ‘paalmoment’. Op de bouwplaats was het slaan van de officiële eerste paal een kwestie van minuten. In korte tijd zakte de betonnen paal de grond in. Onder het toeziend oog van betrokken bij de bouw, bewoners en nieuwsgierige buurtgenoten. Na afloop werd in restaurant Kathy’s nog geproost en konden toekomstige bewoners met elkaar kennismaken.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld