Damen Shipyards Hardinxveld maakt Waddenstroom klaar voor wereldklussen

GORINCHEM / HARDINXVELD-GIESSENDAM – Half november 2023 hield Van Wijngaarden Marine Services (VWMS) een naamgevingsceremonie voor het nieuwste schip in haar vloot, een Damen Multi Cat (MuC) 3713 genaamd Waddenstroom. Het 37 meter lange DP2-schip, geleverd door Damen Shipyards Hardinxveld, is de grootste MuC in het Damen-assortiment. Het schip beschikt over een reeks innovaties om ervoor te zorgen dat het geschikt is om de offshore duurzame energiesector te ondersteunen.

Waddenstroom voegt zich bij vijf Damen Shoalbusters en een DP1 MuC 3013 in de werkbotenvloot van VWMS. (Foto via Damen Shipyards Hardinxveld)

De naamgevingsceremonie voor het schip vond plaats op het terrein van VWMS in Hardinxveld-Giessendam, Nederland. Mevrouw Cory van Wijngaarden-Dekker trad op als Lady Sponsor, die samen met haar achterkleindochter Leandra Biesheuvel de naamgeving van het schip op zich nam. 

Op maat
VWMS en Damen tekenden in mei van dit jaar het contract voor het schip. De snelle levering is het resultaat van de praktijk van Damen om schepen in serie te bouwen en op voorraad te houden. Op het moment van de bestelling had Damen de MuC 3713 al in productie. Hoewel gebaseerd op een standaardplatform, kon Damen het schip op maat maken om aan de eisen van VWMS te voldoen. Dit omvatte aanpassing van het staalwerk en het dek om het scala aan apparatuur te vergemakkelijken dat het bedrijf nodig heeft om zijn gevarieerde werkbereik te vervullen. Damen installeerde ook tien van de zestien bemanningshutten van het schip bovendeks om te voldoen aan de strenge normen van VWMS op het gebied van comfort voor de bemanning. Passend bij duurzaamheid De klant van Damen wilde er ook voor zorgen dat het schip zo duurzaam mogelijk zou presteren. Om dit te bereiken installeerde Damen Waddenstroom met het in eigen huis ontwikkelde Marine NOX Reduction System, een selectief katalytisch reductiesysteem om de maritieme emissies terug te dringen in overeenstemming met de IMO Tier III-vereisten. In een verdere stap richting duurzaamheid is het schip uitgerust met de DP2-capaciteiten die het nodig heeft om de offshore duurzame energie-industrie te bedienen. Waddenstroom beschikt bovendien over een dieselelektrisch voortstuwingssysteem, wat zorgt voor een optimaal rendement en een reductie van zowel het brandstofverbruik als de uitstoot.

Tekst gaat verder onder foto.

Duurzame prestaties
Naast het scala aan innovaties aan boord, maakt Waddenstroom ook veel gebruik van haar Damen-werkbooterfgoed. Ze beschikt over een kraan voor en achter, ankerbediening, sleep- en sleeplieren, hekrollen en sleeppennen. Commercieel manager Jeroen van Woerkum van Damen Shipyards Hardinxveld zegt: “We zijn erg trots op wat we met de Waddenstroom hebben bereikt. Dit is een innovatief schip dat voldoet aan alle huidige eisen voor duurzame prestaties. We zijn er ook erg trots op dat VWMS vertrouwen blijft stellen in Damen. Onze twee bedrijven hebben al geruime tijd een uitstekende relatie en het is een genoegen om te zien dat dit zich voortzet in de volgende generatie, met Peter van Wijngaarden aan het roer.” Peter van Wijngaarden, algemeen directeur van VWMS, is het daarmee eens: “Als Nederlandse maritieme familiebedrijven delen Damen en VWMS al lang dezelfde waarden. Wat we zien, terwijl we vooruitgaan, is dat we ons op elkaar blijven afstemmen. Hiermee kunnen we samen werken aan de ontwikkeling van schepen die voldoen aan de technische en duurzame eisen van de maritieme industrie van vandaag en morgen.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld