De Haan ontvangt koninklijke onderscheiding

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Tijdens een bijeenkomst in zalencentrum De Parel is dinsdagavond 20 september 2022 Arnold de Haan koninklijk onderscheiden. Hij kreeg door wethouder Trudy Baggerman (T@B) de versierselen Lid in de Orde van Oranje-Nassau opgespeld. De Haan nam dinsdagavond afscheid als bestuurslid van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam en legde zijn taken neer.

Arnold de Haan wordt hier onderscheiden voor zijn verdiensten door wethouder Trudy Baggerman. (Foto Richard van Hoek / HG24)

De Haan is sinds 1965 tot heden als amateurarcheoloog en publicist verbonden aan de Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland (AWN), afdeling Lek- en Merwestreek (sinds 2011 AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie). Hij werkte tot 2018 mee aan diverse opgravingen, verzorgde lezingen en schreef artikelen voor het kwartaalblad Grondig Bekeken. Thans fungeert hij nog als vraagbaak.

Pand en restauratie
De Haan deed veel tussen 1978 – 2022. Hij is medeoprichter, bestuurslid, archivaris en publicist van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam en maakte zich sterk voor Buitendams 4, een historische bakkerij, zodat het pand bewaard bleef. Hij kocht het pand en restaureerde het zelf. De Haan schreef er in 1978 een publicatie over hetgeen de gemeente Hardinxveld-Giessendam aanleiding gaf niet tot sloop van het pand over te gaan. Het werd een Rijksmonument. Hij stelde de voormalige bakkerswinkel van het huis om niet ter beschikking aan de Historische Vereniging als informatiecentrum voor de leden. Deze winkel was iedere zaterdagmorgen geopend.

Tekst gaat verder onder foto.
Voor De Haan was er ook een prachtig boeket bloemen. (Foto onder gemeente Hardinxveld-Giessendam)

Archief en publicaties
De Haan beheerde tot voor kort het depot van de vereniging en het fotoarchief. Ook was hij een drijvende kracht rond braderieën en bij het inrichten van tentoonstellingen. Hij gebruikte zijn kennis van de archeologie (vanuit zijn werk bij de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek) ten dienste van de vereniging. Hij schreef tientallen publicaties/fotoboekjes over zijn onderzoeken naar gebouwen e.d. en artikelen voor het tweejaarlijkse bulletin.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld