Eerste stap gezet; Gemeente wil meer binding met pleegouders in het dorp

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Wethouder Trudy Baggerman (T@B) van Sociaal Domein, Zorg en Welzijn zette dinsdagavond 24 januari 2023 enkele pleegouders in ’t zonnetje voor hun inzet als pleegouder. Ze wisselde met hen ervaringen uit tijdens een informatieavond in het gemeentehuis. “We wilden weleens weten wie er pleegouder zijn in het dorp. Daar hebben wij geen overzicht van”, zegt Baggerman tegen online krant HG24, zelf ook pleegouder geweest. De gemeente wil graag een overzicht wie pleegouder is. Geopperd werd dinsdagavond een contactgroep op te zetten in het dorp.

De bijeenkomst in de raadzaal. Zo’n tien tot twaalf mensen gaven gehoor aan een oproep van de gemeente. De gemeente Hardinxveld-Giessendam vroeg aandacht voor het belang van pleegzorg én het tekort aan pleegouders in Nederland. In het dorp zijn zo’n vijftig pleegouders actief. (Foto Peter Donk / HG24)

Wie wilde weten of pleegouderschap iets voor hen was, was gekomen. Voor de avond over pleegouderschap konden belangstellenden zich aanmelden. Soms kunnen kinderen of jongeren (tijdelijk) niet thuis wonen. Of kunnen zij of hun ouders een steuntje in de rug gebruiken. “We zien dat jeugdzorg toeneemt, dat het moeilijker wordt en complexer. Het is een feit dat we het met elkaar moeten doen. In het kader van de avg mogen we geen contact zoeken met de pleegouders. Dan kunnen we een informatieavond houden. Jeugdzorg zit bij de gemeente en we willen ook weten wat we mee kunnen nemen richting een ministerie”, vertelde Baggerman. 

Opgroeien en toekomst
Als pleegouder kan jij het verschil maken voor een kind. Pleegouders vertelden over hoe zij dit meemaken, wat er bij komt kijken of waar je tegenaan loopt. Sommige pleegouders zijn al bijna dertig jaar actief. “Het kost veel energie, maar het geeft nog meer energie”, vertelde een pleegouder. Tien kinderen voedde ze mee op. Eén pleegkind heeft zelf al een kindje. “Je voelt dat je er een steentje aan hebt bijgedragen. Bij ons kan ze ook haar verhaal heel goed kwijt. Ze heeft ook via een ‘dna-onbekend-programma’ ook haar vader gevonden. Ze kwam binnenstappen, vertelde dat en het voelde als vroeger”, vertelde de pleegouder. Een andere vrouw vertelde dat het een succes verhaal is geworden met een pleegkind. “Goede baan, alles op de rit, maar er zitten zeker ook schrijnende gevallen tussen”, vulde een ander aan. 

Contact
Er is soms een beeld dat de pleegkinderen ook probleemkinderen zijn. “Die beeldvorming is er. Onterecht, ook naar de kinderen”, sprak Baggerman, die graag de aansluiting tussen de gemeente praktijk wil hebben. Baggerman: “Die missen we nu soms.” Iemand stelde dat er misschien een lijst gemaakt kan worden bij de gemeente. Voor het contact. Eén van de pleegouders opperde om een contactgroep op te zetten. “Meestal komen wij in beeld als er problemen zijn, vastlopen, maar we kunnen ze niet oplossen”, vertelde Baggerman. De gemeente is niet thuis in de organisatie. Een pleegouderorganisatie had geen brief van de gemeente doorgestuurd, terwijl de gemeente goede bedoelingen had om in contact te komen. Baggerman: “Wij kunnen wel het gesprek aan gaan en informatie verder brengen. Zoals naar de VNG of een ministerie. Wij sluiten wel contracten af met organisaties, maar weten niet of alles goed gaat.” De gemeente heeft weer met de jeugdbescherming te maken. “Lopen die goed? Hanteren ze het goed? In een ernstig geval kan het weleens bij de raad liggen”, stelde Baggerman in een gesprek met een aanwezige. Pleegouders klaagden ook over Jeugdzorg als het ging om jeugdbescherming. Ze liepen tegen het systeem aan. Soms zijn ze afhankelijk om stappen te zetten, omdat ze toestemming van een voogd moeten hebben (een beschikking). Het is anders als je eigen kind. Er kwamen veel verhalen los deze avond. Zaken die goed gaan en verbetering verdienen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld