Gemeente begint komende week met bestrijden eikenprocessierups

HARDINXVELD-GIESSENDAM – De gemeente Hardinxveld-Giessendam laat de eiken bespuiten (door Nationale Bomenbank uit Bleskensgraaf) in gebieden waar de meeste overlast van de eikenprocessierups wordt verwacht. De bestrijding van de rups begint om en nabij woensdag 11 mei 2022. Dat bericht de gemeente vrijdag 6 mei 2022.

Nu de bomen weer bladeren krijgen, neemt de overlast van eikenprocessierupsen toe. De brandharen op de rupsen en in de nesten, kunnen veel overlast veroorzaken bij mensen en dieren. (Stockfoto)

“Alle eikenbomen langs een doorgaande weg of in een woonwijk komen aan de beurt, tenzij een beschermde vlindersoorten aanwezig is. We spuiten met een biologische bacteriënpreparaat of met natuurlijke parasieten. Deze zijn veilig voor mens en dier, maar om ongemak te voorkomen raden wij aan om niet door de nevel te lopen”, schrijft de gemeente.

Kleine brandharen
De eikenprocessierups (Thaumetopoea Processionea) is een harige rups van een onopvallende nachtvlinder, die in eiken leeft. De rups heeft grijze flanken een zwarte streep over de rug met een zwarte kop. Vanaf de derde vervelling, rond eind mei, ontstaan er microscopisch kleine brandharen. Bij aanraking ontstaan er diverse allergisch lijkende reacties op huid, ogen en luchtwegen. Vanaf juli/augustus bewegen de rupsen zich nauwelijks meer door de boom en verpoppen ze tot vlinder.

Melden
Zie je een nest of larven van de rups? Meld het met Fixi, download de app of ga hier online

Plaats een reactie

*=Verplicht veld