Gemeente installeert scanner tegen identiteitsfraude

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Inwoners die persoonlijke documenten aanvragen of een verhuizing doorgeven, kunnen gevraagd worden mee te werken aan een gezichtsscan. De gemeente neemt extra maatregelen om identiteits-fraude te voorkomen.

Inwoners die persoonlijke documenten zoals een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aan komen vragen of een verhuizing door komen geven, kunnen gevraagd worden mee te werken aan een gezichtsscan. Deze staat op de balie in de hal. (Foto Peter Donk / HG24)

Deze wordt vergeleken met de foto op het huidige identiteitsdocument.

Beschermen
Als iemand anders jouw identiteit gebruikt, kan dat vervelende gevolgen hebben. De identiteitsdief kan uit jouw naam bestellingen plaatsen, een lening aangaan of vervelende berichten op sociale media zetten. De gemeente Hardinxveld-Giessendam wil hun inwoners daar tegen beschermen. Een zorgvuldige controle van jouw documenten zorgt ervoor dat misbruik van jouw identiteit nog beter kan worden voorkomen. Ook zorgt de gemeente voor de kwaliteit van de gegevens in de basisregistratie personen. Naast de al ingevoerde document- en identiteitscontrole maken ze vanaf nu ook gebruik van een gezichtsscanner.

Snellere documentcontrole
Medewerkers van de gemeente zijn opgeleid om identiteitsfraude te herkennen. De gezichtsscanner wordt al door meer gemeenten ingezet en ziet meer dan het blote oog van medewerkers. Er wordt gecontroleerd of uw unieke gelaatstrekken overeenstemmen met uw pasfoto. De scan draagt dan ook bij aan een nagenoeg zekere identificatie en zorgt voor een snellere documentcontrole. Dat is in jouw belang en dat van de gemeente. 

Scan gezicht en identiteitsdocument
Vraag je een document aan (bijvoorbeeld paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of uittreksel) of kom je een verhuizing doorgeven, dan kan de gemeente je vragen in een camera te kijken voor een scan van jouw gezicht. De scanner vergelijkt jouw gezicht met de pasfoto op jouw identiteitsdocument. Verander je je kapsel of gezichtsbeharing, dan heeft dat geen invloed. Daardoor weten ze zeker dat je, jouw pasfoto en jouw identiteitsdocument bij elkaar horen.

Niet gedeeld
De gegevens van de scans worden niet bewaard. De gemeente deelt deze gegevens niet met andere organisaties. Ze gebruiken de gegevens alleen als bewijs, in geval van fraude of als ze een vermoeden van fraude hebben.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld