Groepsvaccinaties DTP, BMR en HPV voor kinderen in Zuid-Holland Zuid

HARDINXVELD-GIESSENDAM – In de periode van maandag 5 september t/m donderdag 6 oktober 2022 vaccineert Jong JGZ kinderen en jongeren tegen DTP, BMR en HPV in de regio Zuid-Holland Zuid, waaronder Hardinxveld-Giessendam. Ook krijgen kinderen die eerder een vaccinatie hebben gemist de mogelijkheid om hun vaccinatie in te halen. Een locatie wordt nog niet genoemd.

Kinderen die hiervoor in aanmerking komen, krijgen binnenkort een uitnodiging van het RIVM via
de post. Het gaat om kinderen geboren in 2013 DTP (difterie, tetanus, polio) en BMR (bof, mazelen, rode hond), kinderen geboren in 2006/ 2009/ 2012 HPV en jongens geboren in 2004/ 2008HPV.

Sinds 2022 krijgen alle meisjes én jongens een uitnodiging voor HPV. Dit is een wijziging in het Rijksvaccinatieprogramma.

Eerder vaccineren
Het humaan papillomavirus (HPV) kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Maar ook andere vormen van kanker, zoals kanker in de anus, penis, mondholte, keel en slokdarm. Ook jongens hebben dus baat bij de HPV-vaccinatie. Het HPV-vaccin werkt het best wanneer een kind nog niet met het virus besmet is geweest. De leeftijd waarop kinderen een uitnodiging krijgen is daarom van 13 naar 10 jaar gegaan. De kans is namelijk groot dat ze dan nog niet besmet zijn.

Inhalen
Doordat er wordt gevaccineerd op datum en tijd hebben sommige kinderen hun vaccinatie bij eerdere groepsvaccinaties niet kunnen halen. Zij krijgen opnieuw een uitnodiging van het RIVM om de vaccinatie in te halen.

Toestemming ouders / verzorgers
Met toestemming ouder worden vaccinatiegegevens gedeeld met het RIVM. Met deze kennis kan het RIVM je kind op het juiste moment uitnodigen voor vaccinaties. Ook kun je op een later moment altijd een vaccinatiebewijs van je kind opvragen. Deze toestemming is eenvoudig vooraf te regelen via het ouderportaal van Jong JGZ.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld