Hardinxveld wint van Roda Boys, na een knotsgekke eerste helft

HARDINXVELD-GIESSENDAM – De selectie van voetbalvereniging Hardinxveld trad zaterdag 28 oktober 2023 thuis aan de Sluisweg aan tegen Roda Boys/Bommerlerwaard. De tegenstander uit Aalst was goed begonnen aan de competitie en stond op de 4de plaats van 7 punten. Hardinxveld stond er vlak achter met 5 punten op plaats 8. Na alle regen van afgelopen week, lag het veld er goed bij en het weer was heerlijk met een waterig zon. Om iets over half 3, floot scheidsrechter Wendy Gijsbers voor het begin van de wedstrijd.

Na deze laatste kans van Roda Boys speelde Hardinxveld de laatste paar minuten slim uit zonder Roda Boys nog een mogelijkheid te geven en na een kortstondige extra tijd blies de goed leidende scheidsrechter Wendy Gijsbers voor het einde. De bank van Hardinxveld vierde dit gezamenlijk en de spelers met het uitbundige publiek op het terras. De toeschouwers zullen hier nog lang over praten over wat zij deze middag hebben gezien. (Foto v.v. Hardinxveld)

\Aftastend begin van beiden teams, maar al snel was het Roda Boys met het eerste gevaar wat nog in de kiem werd gesmoord, maar na 11 minuten spelen was daar plotseling Joost Ronsing die de 0-1 kon binnen schieten achter keeper Aschwin Bakema. Een aantal minuten later was het wederom een lang bal op de snelle aanvallers van Roda Boys en nu was het Nils Loef, die alleen op keeper Bakema af kon gaan en met een lobje de 0-2 binnen legde. Hardinxveld moest zich gaan herpakken na dit eerste kwartier en deed dit met verve. De WSB brigade legde meer energie in het spel na deze achterstand en kwam nu wel goed door het middenveld en Roy van ’t Hoog kwam vrij rond de 16 meter op te schieten. Dit schot werd echter met de hand beroerd door een verdediger van Roda Boys en de uitstekende scheidsrechter Gijsbers, die er dicht op stond, legde de bal op de stip. Danny van de Bout plaatste zich achter de bal en schoot de 1-2 binnen. Hardinxveld bleef daarna door drukken en kreeg meerdere corners en uit een van de corners was het Vincent van Lopik die de bal keihard boven op de lat van keeper van de Berg knalde. Roda Boys kwam hiermee goed weg, maar zag enkele minuten later toch de gelijkmaker binnen vallen. Een mooi aangesneden voorzet van Danny van de Bout werd op waarde ingeschat door Lex de Gier, die van dichtbij de bal knalhard in het doel tikte voor de 2-2.

Snelle aanval
Aan de andere kant was het achterin nog steeds oppassen. Een te korte bal bracht Pieter Kroon in de problemen die gelukkig nog net gerepareerd kon worden door keeper Bakema voor de instormende Toby Tan. Hardinxveld bleef echter aanvallen en overrompelde Roda Boys, Roy van ’t Hoog mocht vrij aanleggen voor en voorzet op Danny van de Bout die van dichtbij de 3-2 in het net tikte voordat de verdediging van Roda Boys kon ingrijpen. Het toonde de veerkracht van Hardinxveld om na de opgelopen achterstand, dit zo snel weer om te buigen naar een voorsprong. Een vrije trap net voor rust werd door de Hardinxveldse aanvallers net gemist voor het doel van Roda Boys, wat echter heel snel omschakelde en in de tegen aanval de gelijkmaker op het scorebord zette. Het was wederom Nils Loef die eerst wegdraaide bij Vincent van Lopik en vrij kon inschieten waarop keeper Bakema in eerste instantie de bal nog wist te stoppen, maar in de rebound knalde Nils Loef alsnog de bal binnen voor 3-3. De toeschouwers waren al op weg naar de kantine, want de rust leek aanstaande, maar na de aftrap was het echter wederom een snelle aanval van de thuisclub. Op het randje van buitenspel kon Lex de Gier door en deze wist met een puntgave voorzet Collin de Kok te bereiken, die wederom van dichtbij de bal achter keeper van de Berg in het doel wist te tikken. 4-3. Ondanks de protesten van Roda Boys en na kort overleg met de assistent scheidsrechter keurde de scheidsrechter het doelpunt als geldig. De koek was echter nog niet op want na de aftrap was het nu Roda Boys dat nog een aanval kon opzetten via de linkerkant. Het was wederom Nils Loef die zonder teveel tegenstand de achterlijn kon bereiken en de bal achter de verbouwereerde keeper Bakema in het doel wist te schieten. Hardinxveld protesteerde bij de scheidsrechter vanwege het feit dat de bal achter de achterlijn was geweest, maar zij besliste na kost overleg dat het doelpunt geldig was en floot daarna meteen voor rust. 4-4

Met energie spelen
Trainers, spelers en toeschouwers zochten na deze knotsgekke 45 minuten de kleedkamers en kantine op om de eerste helft nog eens na te bespreken en zich op te maken voor de tweede helft. De tweede helft begon flitsend voor de thuisclub, Roy van ’t Hoog mocht vrijwel meteen na de aftrap van afstand schieten maar zag deze bal net over het doel gaan. Kort erna was het Collin de Kok, die goed doorging en zijn actie zag eindigen met een schot op de buitenkant van de paal. De toeschouwers werden meteen weer vermaakt, maar na deze kortstondige aanvallen van de thuisclub duurde het zeker 15 minuten voordat er weer een gevaar voor het doel ontstond. Een inworp en een korte combinatie stelde Lex de Gier instaat op de bal met een bekeken schot in het doel van Roda Boys te schieten en Hardinxveld vierde het doelpunt al, maar helaas werd dit doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel. (Na besturing van de videobeelden kunnen we echter weer zeggen dat dit foutief was – red.). Hardinxveld liet zich echter niet van de wijs brengen en bleef met veel energie spelen. Het wisselde Robin Bezemer in voor Xander Peursem. Het was Xander Peursem die goed vrij werd gespeeld en met zijn schot van afstand bijna keeper van de Berg verraste. Een kleine tien minuten later kwam daar wel de voorsprong voor Hardinxveld. Roy van ’t Hoog kreeg alle tijd om een steekbal te geven op Collin de Kok, die 2 verdedigers van zich afschudde en de bal met een bekeken geplaatste bal in de korte hoek achter keeper van de Berg in het doel schot. 5-4. Kort na deze goal werd Collin de Kok gewisseld en kwam Robin Peursem erin. Deze kreeg meteen de kans om geheel vrij voor de goal van Roda Boys in te koppen, maar hij schampte de bal en deze ging net naast het doel en daarmee hield Roda Boys in leven om nog steeds op jacht te gaan om de gelijkmaker aan te tekenen. Hier was het dichtbij maar hier was nu keeper Bakema die op een schot vanuit de tweede lijn, de inzet met zijn voeten te pareren en daarmee de gelijkmaker voorkwam.

Komend weekend
Een veerkrachtig Hardinxveld wat de rug rechtte na een 0-2 achterstand en de winst in de tweede helft na zich toe trok. Beiden trainers zullen zich achter de oren krabben na de eerste helft want met een ervaring van ruim vijfentwintig jaar het beiden trainers dit nog nooit meegemaakt. Hardinxveld stijgt door deze overwinning naar de vijfde plaats met 8 punten. De ploegen in de competitie staan echter dit bij elkaar omdat er ieder weekend weer verrassende uitslagen zijn. Zaterdag 4 november 2023 speelt Hardinxveld uit in Zaltbommel tegen Nivo Sparta.