HKC/Creon Kozijnen behaalt tegen GG/RMcD Huis Emma eerste punten

WORMER / HARDINXVELD-GIESSENDAM – Al vroeg in het seizoen een cruciaal duel voor HKC/Creon Kozijnen in Wormer tegen GG/RMcD Huis Emma. Door het door Groen Geel behaalde bonuspunt in het openingsduel van de Kenonz Korfbal League, moest HKC/Creon Kozijnen zaterdag 9 december 2023 een resultaat halen om niet al op drie punten achterstand van de concurrent in de strijd op lijfsbehoud te komen. Met een 18-21 overwinning trok HKC/Creon Kozijnen de wedstrijd naar zich toe en behaalde hiermee de eerste 2 punten in de Kenonz Korfbal League.

Locatie van de wedstrijd was weliswaar Wormer maar het in grote getalen meegereisde HKC publiek zorgde voor een vertrouwde sfeer alsof het een thuisduel betrof. Nooit was er sprake van een kwalitatief goede wedstrijd. Er was daarentegen wel volop spanning, strijd, emotie en beleving. (Foto H. van Kekerix / HKC)

HKC/Creon Kozijnen coaches Marrien Ekelmans en Peter Kamsteeg kozen voor een basisopstelling met hierin captain Danny den Dunnen, Daan Koppenol, Jennifer Schaeffer, Jiske van Brenk in het verdedigingsvak. Het eerste aanvalsvak bestond uit Eliza Roest, Jop Brouwer, Lieneke Pries en Fenna Zwang. Mark Klop was de gehele week voorafgaand aan het duel ziek. Klop was wel aanwezig in Wormer maar bleek uiteindelijk ook niet fit genoeg om door middel van een invalbeurt van waarde te kunnen zijn voor zijn team.

Tekst gaat verder onder foto.

Gele kaarten
De supporters van HKC/Creon Kozijnen namen vanaf minuut één de zaal “in bezit” en zorgden opnieuw voor een prachtige ambiance. Het eerste doelpunt van de avond voor HKC via Lieneke Pries. GG/RMcD Huis Emma kon in de eerste 10 minuten steeds volgen en de stand weer gelijk trekken. Op 2-4 het eerste gaatje van twee voor de bezoekers. HKC/Creon Kozijnen bleef het initiatief behouden en op 3-6 de grootste voorsprong van de eerste helft. Het team kon echter niet doordrukken en beleefde hierna een mindere fase. GG/RMcD Huis Emma scoorde viermaal op rij en boog de achterstand voor de eerste maal om naar een voorsprong. Met name het eerste verdedigingsvak van HKC/Creon Kozijnen had het in deze fase aanvallend lastig. Daan Koppenol en zijn directe tegenstander Jasper de Leeuw kregen in de eerste helft beiden een gele kaart gepresenteerd. Jasper de Leeuw zou deze kaart later in het duel zelfs nog een keer zien. Op 7-7 was de stand via de sterk spelende Jop Brouwer weer in evenwicht. Aan coaches Ekelmans en Kamsteeg de taak om tijdens de rust in de kleedkamer het nodige sleutelwerk uit te voeren. Er volgde een wissel bij HKC/Creon Kozijnen waar Annelies Kop in de ploeg kwam voor Jennifer Schaeffer.

Ontlading en vreugde
Het eerste doelpunt van de tweede helft voor Groen Geel. Toen de gelijkmaker door Jiske van Brenk, waarna Groen Geel weer op voorsprong kwam. Een run van drie doelpunten boog de 9-8 achterstand om in een 9-11 voorsprong en dwong de thuisploeg al snel naar een time-out. HKC/Creon Kozijnen speelde beter in deel 2 en constanter en bleef ook steeds aan de goede kant van de score. GG/RMcD Huis Emma was echter zeker niet van plan de wedstrijd op te geven en bleef strijden tot het einde. De voorsprong voor HKC schommelde steeds tussen de vier en één doelpunten ten opzichte van de opponent. De laatste minuten bleek HKC/Creon Kozijnen een gewonnen wedstrijd te spelen en vierden de supporters alvast hun feestje op de tribune. Het laatste wapenfeit op naam van Jiske van Brenk wat de eindstand op 18-21 bepaalde. Na afloop van het duel ontlading en vreugde en kon het team samen met het publiek de eerste behaalde punten vieren. Zaterdag 16 december 2023 om 16.30 uur speelt HKC/Creon Kozijnen een thuiswedstrijd tegen Blauw-Wit uit Amsterdam.