Vriendenschaar troeft KOAG fysiek af in sporthal De Wielewaal

HARDINXVELD-GIESSENDAM – In een goed bezochte sporthal De Wielewaal kwam zaterdag 9 december 2023 de selectie van korfbalvereniging Vriendenschaar vooral fysiek tekort tegen de tegenstander van die middag KOAG, dat ook tactisch het de Hardinxvelders moeilijk maakte.

Door de achter-verdedigende dames en de terugvallende heren van KOAG had Vriendenschaar het moeilijk om haar eigen spel te spelen. Het werd een wedstrijd met diverse gezichten. (Foto Vriendenschaar)

In het eerste kwartier had het team van de Sluisweg veel moeite met het tactisch plan van de ploeg uit Krimpen aan den IJssel, dat hun huiswerk goed hadden gedaan. Vriendenschaar (met Julian Voorwinden op de bank) moest haar aanvalsspel gaan aanpassen en zag hun tegenstanders in die periode een voorsprong nemen van 2-5. Maar na een kwartier draaide de wedstrijd en kwam Vriendenschaar met vijf rake treffers in drie minuten op een 7-5 voorsprong en kreeg Vriendenschaar daarna diverse kansen om de voorsprong te gaan vergroten. Maar KOAG bleef met fysieke acties ( waartegen het arbitraal duo te weinig optrad) het Vriendenschaar moeilijk maken. Uit twee van die harde acties kreeg het zelfs twee geforceerde strafworpen mee, waarmee de stand weer werd gelijk getrokken. In de laatste minuten van de eerste helft schoot Marijn Bakema zijn ploeg weer op voorsprong, en na de gelijkmaker van KOAG zorgde Patrick Noordzij met een prachtige doorloopbal voor de voorsprong bij rust : 9 – 8.

Tekst gaat verder onder foto.

Gele kaart
Noordzij zorgde in de tweede helft ook voor de eerste score en na de twee rake schoten van KOAG zorgde hij opnieuw met een ver schot voor de 11-10 voorsprong. Vanaf de vijfde minuut in de tweede helft draaide de wedstrijd echter volledig om. KOAG ging met een zeer hoog schotpercentage bijna alles raak schieten, waarbij vooral hun aanvoerder spatzuiver was met zijn verre schoten ( hij zou topscorer worden met elf korfpunten). Binnen acht minuten werd de voorsprong van 11-10 veranderd naar een achterstand van 13-21 . Een gele kaart voor Daan Kamsteeg wegens commentaar op de leiding, betekende dat Peter Visscher voor hem in de ploeg kwam , die meer verdedigende druk ging geven op de KOAG aanvoerder en ook Pien van Noordenne kwam in de ploeg. Intussen was ook Julian Voorwinden binnen de lijnen gekomen, die in de laatste tien minuten van de wedstrijd Vriendenschaar nog terug in de wedstrijd zou brengen.

Na de veertiende Hardinxveldse treffer van Christian Brouwer scoorde Voorwinden zijn eerste korfpunt en na een treffer van KOAG en een mooi schot van Lieke Brouwer deed hij dat nog tweemaal in één minuut waardoor de achterstand was teruggebracht naar 18-22. Met twee kamikaze-acties van KOAG, die door de arbiters weer beloond werden met strafworpen en een korfpunt van Peter Visscher, bracht met nog 5 minuten te spelen KOAG de stand op 19-24 en leek de wedstrijd beslist. Maar Julian Voorwinden ( die door trainer Dennis Plantinga steeds naar het aanvalsvak werd gewisseld) bleef raak schieten. Met zijn twee treffers en ook een raak schot van Patrick Noordzij werd het 22-24 en werd het met nog drie minuten te spelen weer spannend. Enkele goede kansen werden echter niet meer benut en toen KOAG opnieuw ( voor de achtste keer) een strafworp mocht nemen , was de wedstrijd beslist.

De zesde treffer van Julian Voorwinden bracht de eindstand van 23-25 op het op scorebord, waardoor Vriendenschaar op vier punten blijft staanm, waarmee het in de onderste regionen van de ranglijst is beland. Zaterdag 16 december 2023 staat de uitwedstrijd tegen het nog puntloze RWA op het programma. Die wedstrijd in Rhoon begin om 17.00 uur.