HKC pakt punten bij seizoensouverture tegen Fiks

OEGSTGEEST / HARDINXVELD-GIESSENDAM – In de eerste wedstrijd van het seizoen 2022-2023 heeft HKC 1 zaterdag 10 september 2022 bij haar debuut in de veldhoofdklasse een 18-22 overwinning bij Fiks in Oegstgeest weten te behalen. In zowel de eerste als tweede helft waren tien dominante minuten voldoende om het verschil tussen beide teams te maken. Fiks 1 speelt op het veld al wat langer op dit niveau. Desondanks begon HKC als favoriet aan de onderlinge ontmoeting.

HKC speelt dit seizoen na het kampioenschap in de overgangsklasse van afgelopen seizoen in de veldhoofdklasse. (Archieffoto Richard van Hoek / HG24)

Van het duo Ekelmans-Kamsteeg nam Peter Kamsteeg alleen plaats op de bank. Zijn kompaan Marrien Ekelmans moest in verband met ziekte de openingswedstrijd van het seizoen missen. Bij HKC ontbraken naast Ekelmans zaterdag ook Veerle Havelaar in verband met een blessure en Fenna Zwang door verdrietige familieomstandigheden. In het eerste aanvalsvak van HKC begonnen Eliza Roest, Mark Klop, Jitte Jansen en Jiske van Brenk. In het andere vak een plek voor captain Danny den Dunnen, Jop Brouwer, Mabel Havelaar en Esmee Hoogendoorn. Merijn Sevenhuysen begon de wedstrijd vanaf de reservebank. In de week voorafgaan aan de start van de competitie maakte het KNKV de PD-regeling voor dit veldseizoen bekend. In verband met de uitbreiding van de ereklasse naar 32 ploegen promoveren dit seizoen maar liefst de 1e zes ploegen uit de hoofdklasse naar deze ereklasse. Voor de nummer 7 uit de poule volgt een play-off wedstrijd voor plaatsing voor deze ereklasse en de nummer 8 en dus nummer laatst zal in de hoofdklasse blijven. De strijd om de bovenste plaatsen krijgt door deze uitgebreide promotieregeling dit veldseizoen een andere dimensie. De verwachting is dat zowel tegenstander Fiks als HKC bij deze eerste zes teams eindigen.

Eerste voorsprong
Op een mooi complex en onder heerlijke weersomstandigheden klonk om 15.30 uur het beginsignaal van de wedstrijd. In het begin van de wedstrijd was het initiatief bij de thuisploeg. De eerste score van de wedstrijd was dan ook voor Fiks wat door middel van een vrije bal de 1-0 mag noteren. Mark Klop scoorde namens HKC het eerste doelpunt dit seizoen in competitieverband. Op 3-1 en 4-2 een eerste voorsprong van twee doelpunten voor Fiks. Na vijf minuten kwam HKC beter in haar spel en trok het verdedigend de teugels meer aan. Van een 4-2 achterstand liep HKC in tien minuten uit naar een 6-10 voorsprong. Opvallend daarbij de vier doelpunten van afstand van Jiske van Brenk die haar vizier op scherp had staan. Reden voor Fiks coach Bas Harland, na een minder geslaagd avontuur bij TOP (S) weer terug in Oegstgeest, een eerste time-out in het duel te nemen. Het gevolg van deze time-out dat Fiks in het restant van het duel omschakelde van voor- naar achter verdedigen. Op 8-11 een gemiste strafworp van Danny den Dunnen welke, naar later blijkt, een magere fase voor HKC inluidt. De doelpunten vallen niet meer en HKC ziet haar opponent weer terugkomen in het duel. Bij een 11-12 tussenstand zoeken beide teams de kleedkamer op voor de rust.

Air time
Het eerste doelpunt van de tweede helft kwam op naam van Danny den Dunnen, die deze middag met directe tegenstander en beste man van Fiks Dominic van Welzen felle maar faire duels uit moest vechten. Coach Kamsteeg liet Jennifer Schaeffer in het begin van de tweede helft haar competitiedebuut bij HKC maken en komt op de plaats van Mabel Havelaar. Met een fraai doelpunt op 12-16 pikte Jennifer ook direct een doelpunt mee. Mabel Havelaar werd in het eerste aanvalsvak teruggebracht waardoor Jiske verhuisde naar het vak waar Mabel was gestart. In deze fase van de wedstrijd was er een hoofdrol voor de atletische Jop Brouwer met zowel doelpunten als verdedigende acties. Samen met Danny den Dunnen zorgde Jop voor de nodige air-time. Op 14-20 zat terugkijkend de grootste voorsprong van de wedstrijd voor HKC. Fiks bleef echter strijdbaar en probeerde opnieuw weer in het duel aan te haken. HKC leerde snel en liet het in deel twee van de wedstrijd niet zover komen en speelt het duel gedecideerd uit. In de slotfase van de wedstrijd kwam Merijn Sevenhuysen Jop Brouwer vervangen. De laatste twee HKC doelpunten kwamen ook op naam van deze Sevenhuysen die daarmee zijn visitekaartje afgaf. Jennifer Schaeffer mocht de laatste minuten van de wedstrijd uitspelen op de plaats van de moe gestreden Esmee Hoogendoorn die terug kan kijken op een zeer verdienstelijke wedstrijd. Op 18-22 volgde het laatste fluitsignaal van het arbitrale duo de heren Klijn en Rijkaart van Cappellen.

Drechtsteden derby
Zaterdag 17 september 2022 is er een thuiswedstrijd voor HKC, die om 15.30 uur begint. Gespeeld wordt tegen Sporting Delta uit Dordrecht. Een derby binnen de Drechtsteden dus. Voor Merijn Sevenhuysen een speciaal duel vanwege de familiebanden met Sporting Delta coach Francy Crielaars. Sporting Delta moest in haar openingsduel na een 14-17 thuisnederlaag de punten aan tegenstander Avanti/Post Makelaardij laten.