Inwoners H’veld-G’dam verkiesbaar voor Provinciale Staten van Zuid-Holland

HARDINXVELD-GIESSENDAM / DEN HAAG – Verschillende inwoners staan op de verkiezingslijst voor een plaats in Provinciale Staten (PS) van Zuid-Holland. Woensdag 15 maart 2023 kan er bij de stembureaus in het dorp worden gestemd. De statenleden controleren het bestuur van de provincie, Gedeputeerde Staten (GS). 

De statenleden zijn de volksvertegenwoordigers van de provincie Zuid-Holland zetelen in het Provinciehuis in Den Haag.  Zij bepalen de doelen van de provincie. Ook bepalen ze hoe er aan die doelen wordt gewerkt en hoeveel geld ervoor is. (Archieffoto Peter Donk / HG24)

Kandidaten voor PS van Zuid-Holland en woonachtig in Hardinxveld-Giessendam zijn Henk de Vree (PVV, nr.1), Ron de Rover (ChristenUnie, nr. 45), Arjan Meerkerk (SGP, nr. 30) en M.J. Westhoven (Jezus Leeft, nr. 2). Er doen twintig lijsten mee in de provincie Zuid-Holland. De statenleden kiezen ook de leden van de Eerste Kamer. Dit gebeurt vlak na de provinciale statenverkiezingen. Dus stem je bij de provinciale statenverkiezing? Dan heb je ook indirect invloed op wie de leden van de Eerste Kamer worden.

Vorming GS
Na de provinciale statenverkiezing wordt het College van GS gevormd, het dagelijks bestuur van de provincie. In het college zitten gedeputeerden en de Commissaris van de Koning (CdK). Zij voeren de besluiten van de PS uit. Iedere gedeputeerde heeft zijn eigen onderwerp. Bijvoorbeeld verkeer en vervoer, of natuur en milieu. De CdK is voorzitter van PS en van GS. De regering benoemt deze commissaris voor een periode van zes jaar. Hij houdt onder meer toezicht op het beleidsproces van de provincie en adviseert en bemiddelt bij bestuurlijke problemen in gemeenten.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld