Kinderen werken met elektronisch afval tijdens E-waste Race

GORINCHEM / HARDINXVELD-GIESSENDAM – Afvalverwerkers Waardlanden en HVC houden samen met verschillende gemeenten waaronder Hardinxveld-Giessendam een E-waste Race, een wedstrijd tussen tien basisscholen in vier gemeenten. Zij gaan van maandag 20 maart tot en donderdag 13 april 2023 de strijd met elkaar aan om zoveel mogelijk elektronisch afval in te zamelen. 

In Nederland wordt meer dan de helft van de totale hoeveelheid elektronisch afval nog niet gerecycled. Dat is zonde, want het zit vol met waardevolle materialen en grondstoffen. Recyclen kan beter door het gemakkelijker én leuker te maken. (Foto Waardlanden)

Maandag 13 maart 2023 geeft wethouder Arjan Meerkerk (SGP) van Openbare Werken het startsein van de E-waste Race. Dat gebeurt op IKC Merwede aan Hobbemastraat 3. Naast IKC Merwede nemen de Rehobothschool en De Driemaster (locatie Tonneband) deel in Hardinxveld-Giessendam. Voordat de E-Waste Race start, krijgen de leerlingen een leerzame en interactieve gastles van experts. Daarin komen zij meer te weten over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik en recyclen.

Aanbieden
Ze kunnen daarna echt hun steentje bijdragen aan Nederland circulair maken. Dat doen zij door in de weken daarna zoveel mogelijk oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen of te laten repareren bij het Repair Café. Buurtbewoners kunnen hier online hun elektronische afval aanbieden. Leerlingen komen de spullen dan aan huis ophalen. Batterijen en accu’s worden niet ingenomen. Oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen worden hergebruikt. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race zorgt voor bewustzijn van het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld