Met Tree of Connection in bibliotheek AanZet kunstig taal leren

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Elkaar leren kennen, oefenen met de Nederlandse taal en tegelijkertijd borduren aan een levensgrote boom. Dat is het idee achter de Tree of Connection bij de bibliotheek AanZet aan Pietersweer 34. Je bent daar woensdag 13 september 2023 welkom tussen 10.30 – 12.00 uur. 

De bedoeling van het project is niet op voorhand het borduren, maar vooral het ontmoeten van elkaar. Samen werken aan een kunstproject geeft verbinding, brengt mensen samen, legt nieuwe contacten. Je hoeft er niet eens voor te kunnen handwerken. (Foto bibliotheek AanZet)

De Tree of Connection is een initiatief van de kunstenaars Tatiana Rylina uit Oekraïne en Carola Mokveld uit Vught. Zij houdt woensdag een presentatie over het kunstproject en geeft het startsein van een nieuwe boom. 

Tekst gaat verder onder foto.

In februari dit jaar zijn zij een samenwerking aangegaan om inwoners en Oekraïners met elkaar in contact te brengen. De eerste ‘Boom van Verbinding’ werd zo een succes dat er al meerdere doeken zijn ontstaan. Hillie den Besten, taalvrijwilliger bij de bibliotheek Hardinxveld heeft samen met haar textielvriendinnen Teunie Bakker en Annemarie Dubbeldam het initiatief genomen om de Tree of Connection naar de Drechtsteden te halen. Met als wens om de verbinding te maken met de Nederlandse taal. 

Sneeuwbaleffect
In Nederland is er een grote groep mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Ook hebben zij vaak moeite met digitale vaardigheden. “De bibliotheek heeft het kunstproject enthousiast omarmt en het komende jaar zal het doek rondreizen langs de vele taalcafés en taaloefengroepen die AanZet rijk is”, zegt Den Besten, “In dit project komen twee grote passies van mij samen. Textiel en werken met vluchtelingen en migranten. Wij kiezen er voor om de boom te verbinden aan taal, maar wie weet heeft het net als in Vugt een sneeuwbaleffect en nemen anderen hier ook het initiatief om een eigen ‘tree’ te beginnen binnen hun organisatie of netwerk.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld