Minister De Jonge spreker bij kwartaalbijeenkomst Smart Delta Drechtsteden

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Minister Hugo de Jonge (CDA) voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening was dinsdag 6 december 2022 één van de sprekers tijdens de kwartaalbijeenkomst Smart Delta Drechtsteden en het thema is ‘Bouwen in de regio’ aan de Griendaak in Hardinxveld-Giessendam. Deze vond plaats met ruim 300, lokale- en regiobestuurders én mensen uit de bouwsector bij Bouw Infra Mensen, een toepasselijke locatie.

Minister Hugo de Jonge (CDA) voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening sprak aan het begin van de avond de aanwezigen toe en deelde zijn visie en standpunten. (Foto Hans van der Aa / HG24)

Tekst gaat verder onder foto.
Onder leiding van dagvoorzitter Adriaan Visser sprak een aantal mensen tijdens een middagprogramma, dat aan het begin van de avond eindigde met een regionale bouwtafel en voor de aanwezigen een buffet. Wouter Kolff (VVD), burgemeester van Dordrecht en regiovoorzitter Smart Delta Drechtsteden, deed de aftrap.
Woningbouwplannen
Smart Delta Drechtsteden wil dragen aan een snelle groei van de woningvoorraad. Maar wat is er nodig om aan te sluiten bij de behoefte van de inwoners, ondernemers en het onderwijs? Hoe kan ervoor worden gezorgd dat nieuwbouwplannen een impuls geven aan de brede welvaart?
 
Tekst gaat verder onder video.

Op welke manier zet je daar samen de schouders onder? Het kwam allemaal aan de orde. Het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs trekken samen op om dit te realiseren. Maar er wordt hier en daar wel tegens regels aangelopen en verschillende bestuurslagen moeten wel meewerken.
Tekst gaat verder verder onder tweet.

Vaart maken
Een directeur van een bouwbedrijf uit Lisse, bouwbetrokkenen in Nederland en lokale / regionale bestuurders onder wie de Sliedrechtse wethouder en regioportefeuillehouder Wonen, Ton Spek (CDA), kwamen aan het woord. Zij willen niets anders dan bouwen, bouwen en bouwen.  Wat later kwamen De Jonge en gedeputeerde Anne Koning (PvdA) van Wonen en Ruimtelijke Ordening bij de Provincie Zuid-Holland aan het woord. Volgens De Jonge moeten de ‘woondeals’ rond zijn voor de statenverkiezingen. Dat is dus komende maanden al. “Hoe harder de plancapaciteit, hoe beter. De provincie heeft daarbij een meer sturende rol als het gaat om inpassing van bestemmingsplannen. Sturen en helpen!”, aldus De Jonge. Koning wil graag meedenken met een bestemmingsplan. Koning: “Maar als het plan voor 2029 is, dan mag dat best zacht zijn in plaats van hard. Misschien kan je dan kijken om iets te versnellen.” De woningbehoefte in de regio Drechtsteden is groot. De Jonge wil naar betaalbare woningen voor tweederde van de bevolking. Dat is nu nog niet zo. De Jonge vertelde dat in 2023 ook de Wet Regie op de Volkshuisvesting komt voor meer bouwregie mocht dat nodig zijn. 

Foto onder:

Honderden mensen waren op de bijeenkomst afgekomen. (Foto Hans van der Aa / HG24)

Plaats een reactie

*=Verplicht veld