Nieuw tarief voor toekomstbestendig drinkwater Oasen

GOUDA / HARDINXVELD-GIESSENDAM – De komende jaren blijft Oasen fors investeren in de drinkwatervoorziening voor de toekomst. Deze investeringen zijn volgens hen noodzakelijk om voldoende betrouwbaar drinkwater te blijven garanderen. Tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) is het drinkwatertarief dinsdag 28 november 2023 voor het jaar 2024 vastgesteld. Het komende jaar kost duizend liter drinkwater € 1,56 bij Oasen. Het vastrechttarief wordt € 91,45 per jaar.

Voor een gemiddeld huishouden stijgt de drinkwaterprijs met € 1,62 per maand. Drinkwater kost, inclusief belastingen en heffingen, in 2024 maandelijks zo’n € 20,66. Dat is 8,4% meer dan in 2023. (Foto Peter Donk / HG24)

Het drinkwatertarief verandert als gevolg van de inflatie, hogere kosten voor grondstoffen en noodzakelijke investeringen om de drinkwatervoorziening voor de toekomst te verzekeren. Wat klanten precies betalen, hangt af van het watergebruik en de samenstelling van het huishouden.

Niet vanzelfsprekend
“Onze klanten rekenen op onberispelijk drinkwater, op elk moment van de dag. Het is onze maatschappelijke taak om ervoor te zorgen dat kraanwater betrouwbaar, duurzaam en betaalbaar blijft. Niet alleen voor nu, ook voor de komende generaties. Dat is een grote opgave en lukt alleen als we goed samenwerken met onze omgeving, onze infrastructuur versterken en vakbekwame mensen aan ons blijven binden”, zegt directeur Walter van der Meer van Oasen.

Investeringen noodzakelijk
De beschikbaarheid en kwaliteit van drinkwaterbronnen komt steeds meer onder druk te staan. De gevolgen van klimaatverandering zijn al zichtbaar, met droge zomers en de verzilting van bronnen. Daarnaast zal de vraag naar drinkwater volgens Oasen toenemen door de woningbouwopgave en de economische groei. Bovendien zien ze de kwaliteit van drinkwaterbronnen achteruitgaan door vervuiling vanuit de industrie en huishoudens. Investeringen zijn noodzakelijk om de toekomstige drinkwatervoorziening te kunnen verzekeren. Komend jaar verwachten we onze investeringen te hebben verdubbeld ten opzichte van vijf jaar eerder.

Zuiveringen en waterwinningen
In 2023 heeft Oasen hun nieuwe zuiveringsstation in Nieuw-Lekkerland in gebruik genomen. Het eerste zuiveringsstation dat volledig drinkwater maakt op basis van membraanfiltratie. Volgend jaar openen ze het zuiveringsstation in Kamerik dat met dezelfde techniek drinkwater zal produceren. Met deze stappen zegt Oasen een betrouwbare drinkwatervoorziening te borgen voor de komende decennia in het voorzieningsgebied. Maar er is meer nodig dan alleen investeren om de leveringszekerheid van drinkwater veilig te stellen. Voor de periode na 2030 heeft Oasen aanvullende win- en zuiveringslocaties nodig om aan de vraag naar drinkwater te blijven voldoen. Daarvoor zoeken ze naar nieuwe gebieden waar we drinkwater kunnen produceren. Het vinden en realiseren van een nieuwe winlocatie kan alleen volgens hen in goede samenwerking met overheden.

Drinkwatertarief in 2024
Naast de investeringen, hebben de inflatie en de operationele kosten invloed op de drinkwaterprijs. Ook zien ze mede door de verhoogde energieprijzen een bewuster gebruik van drinkwater in huishoudens. Het uiteindelijke tarief is medio december bekend, wanneer de nieuwe belastingtarieven gepubliceerd worden.

Wolfsen
Voor Aleid Wolfsen, voorzitter van de raad van commissarissen, was dit zijn laatste AVA bij Oasen. Vanaf 1 januari 2024 zitten zijn twee termijnen erop. Hetty Klavers neemt zijn rol als voorzitter over. Op nieuwjaarsdag treedt Mascha Sanders toe tot de Raad van Commissarissen (RVC) om het toezichthoudende orgaan weer compleet te maken. Tijdens de aandeelhoudersvergadering werd Clemens van Slingerland benoemd voor een tweede termijn als RVC-lid.

Over Oasen
In het Groene Hart van Nederland zorgt Oasen voor schoon en betrouwbaar drinkwater. In het oosten van Zuid-Holland en zuidwesten van Utrecht leveren ze 24/7 drinkwater aan meer dan 800.000 inwoners. Met de inspanningen van Oasen zorgen ze ervoor dat hun klanten nu en in de toekomst kunnen blijven rekenen op een betrouwbare drinkwatervoorziening.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld