Opfriscursus voor bestuurders, die lang niet meer achter het stuur zaten

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Weer alles weten als je de weg op gaat met de auto of de scootmobiel. Hoe voelt het weer achter het stuur? Wat zijn de verkeersregels? Dat wilden ruim zestig bestuurders zich eigen maken, die dinsdag 25 april 2023 meededen aan de opfriscursus voor automobilisten. Er kon gekozen worden voor een ochtend- en een middagsessie.

Dinsdag kort na het middaguur was wethouder Arjan Meerkerk (SGP) van Verkeer, Vervoer en Bereikbaarheid aanwezig. Hij kwam de deelnemers aan de opfriscursus automobilisten een hart onder de riem steken. (Foto ArieJan van Termeij / HG24)

Iedere inwoner van Hardinxveld-Giessendam, van 70 jaar of ouder, die zelf autorijdt en in het bezit is van een geldig rijbewijs was welkom.

Tekst gaat verder onder tweet.

Mobiel houden
De deelnemers verzamelden zich bij de parkeerplaats van partycentrum ’t Hart in Boven-Hardinxveld. Voor de één was het gemakkelijk om even mee te doen; anderen vonden het een lastige (grote) stap. De opfriscursus werd gegeven door Veilig Verkeer Nederland. Het doel van de opfriscursus is om senioren in het verkeer zo lang mogelijk veilig mobiel te houden.

Ogen- en reactietest
Ook is aandacht besteed aan de vernieuwing van het rijbewijs op latere leeftijd. Bovendien werd een ogen- en een reactietest afgenomen door ervaren specialisten op hun eigen vakgebied.

Tekst gaat verder onder foto.
Met de ritgebeleider op pad. (Foto ArieJan van Termeij / HG24)

Persoonlijke adviezen
Met een speciaal opgeleide ritbegeleider maakte de bestuurder in zijn of haar eigen auto of brommobiel een rijvaardigheidsrit van ongeveer 35 minuten. Na afloop van de rit was er een ritverslag met persoonlijke adviezen waarmee je de (vaak ongemerkt) ingeslopen fouten in jouw rijgedrag en jouw routine kunt verbeteren. Aan het einde van de cursus kregen de deelnemers een bewijs van deelname en een naslagwerk zodat ze de theorie en de persoonlijke adviezen nog eens konden nalezen.  

Plaats een reactie

*=Verplicht veld