Rekenkamer presenteert rapport rond jeugdhulpbeleid

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – In de gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam is donderdagavond 14 september 2023 het rekenkamerrapport rond jeugdhulppreventie in de gemeente gepresenteerd. De rekenkamer kreeg de vraag voorgelegd ‘in hoeverre is de gemeente Hardinxveld-Giessendam in staat om doeltreffend uitvoering te geven aan preventie in de jeugdhulp?’ De rekenkamer kwam met een reeks conclusies en aanbevelingen. 

Voorzitter Heleen van Rijnbach van de Rekenkamer Hardinxveld-Giessendam lichtte donderdagavond het rapport toe. (Foto Peter Donk / HG24)

In het rapport wordt geconcludeerd dat de gemeente Hardinxveld-Giessendam (meer dan de regio) de toegang heeft tot jeugdhulp in eigen beheer. Dat geeft regie, maar maakt ook kwetsbaar. De gemeente is erin geslaagd regie te voeren op toegang. De MAG stimuleert samenwerking op vraagstukken in de samenleving tussen inwoners, verenigingen, vrijwilligersorganisaties en professionele maatschappelijke organisaties. De professionele partners in de MAG lijken zich niet altijd thuis te voelen in de gekozen structuur.

Achterstanden
Het sterke maatschappelijke vangnet in Hardinxveld-Giessendam is waardevol, maar maakt ook dat jeugdigen met een hulpvraag minder snel in beeld komen. Van Rijnbach: “Dit vraagt blijvende inzet van de gemeente richting vroegsignaleringsplekken, zoals de geloofsgemeenschappen. Wachtlijsten worden in de gemeente Hardinxveld-Giessendam niet perse als probleem gezien. De opgelopen (en inmiddels voornamelijk ingelopen) achterstanden binnen het sociaal team hebben ook forse invloed gehad op het functioneren van het preventieve veld. De gevolgen hiervan kunnen zich de komende jaren nog openbaren.” De gemeente Hardinxveld-Giessendam is volgens de rekenkamer innovatief in het verbeteren van de jeugdhulp en hulpverleners krijgen veel ruimte. De kaders voor een goedwerkende structuur zijn aanwezig. De samenwerking berust nog te vaak op de professionaliteit van de medewerkers. 

Reeks aanbevelingen
De Rekenkamer Hardinxveld-Giessendam komt wel met een aantal aanbevelingen. De arbeidsmarkt is (zeker in het jeugddomein) volgens hen krap. “Werk daarom een plan uit waarmee toekomstige capaciteitsproblemen binnen het Sociaal Team worden voorkomen. Overweeg intensivering van het preventieve veld, zeker gezien de werkzaamheden van het voorveld de afgelopen periode. Betrek partners in het voorveld meer bij een integrale probleemanalyse en behoeftenonderzoek om de doeltreffendheid van het jeugdbeleid te optimaliseren. Betrek de passendheid van de MAG voor professionele organisaties bij de evaluatie”, aldus Rijnbach in het rapport. Verder wordt de gemeente geadviseerd om in het institutionaliseren van de samenwerking tussen organisaties werkzaam in het jeugdpreventiedomein te investeren en de gemeente wordt gevraagd om daar ook ruimte te bieden. 

Kritiek
Rijnbach en onderzoeker Manon Deterd Oude Weme waren er om de vragen te beantwoorden. Raadsleden als Gert Maas (PvdA) en Wim de Ruiter (CDA) misten gesprekken met huisartsen. De rol van de huisartsen komt volgens De Ruiter nu niet goed in het rapport naar voren. Er zijn volgens de rekenkamer meerdere gesprekken gevoerd en daar zijn inderdaad de huisartsen niet meegenomen. Op een uitgebalanceerde manier is het volgens de onderzoekers wel in het rapport terechtgekomen. De Ruiter was het daar niet mee eens. De Rekenkamer Hardinxveld-Giessendam had als aanbeveling naar de raad om de regie te pakken en het College van B & W vragen te stellen met dit rapport in de hand.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld