River Trotters verslaat lastig Virtus ‘van de overkant’

HARDINXVELD-GIESSENDAM – River Trotters versloeg zaterdagavond 28 januari 2023 in sporthal De Wielewaal het eerste herenteam van Virtus uit Werkendam met 68 – 57. Jaap van Gelder is met zijn eerste twee wedstrijden als invallend coach nog ongeslagen. Zijn voorbereidende toespraak in de kleedkamer was helder met worden als ‘ook tegen de onderste ploegen heb je te presteren. Want zij hebben niks te verliezen’.

River Trotters had in deze streekderby de eer voor de regio hoog te houden. (Foto River Trotters)

In controle
0 – 13 stond het na twee minuut 35 spelen voor de Werkendammers. Een paar prachtige driepunters van Peter van der Stelt deed de Oudcomb selectie wakker schudden. Zo’n start stond even niet op de planning, maar goed plan B was in de maak. De eerste scores onder de borden vielen wederom dankzij Leron, maar Virtus zat nog in het momentum en denderde door naar 8-24 eind eerste periode. Een tactische wijziging in de verdediging bleek het juiste antwoord te zijn om de wedstrijd te doen keren. River Trotters dwingde balverlies af, en beloonde zichzelf met op hoog tempo uitgespeelde aanvallen. Gillian was een maatje te sterk onder het bord, Noel was zoals men van hem verwacht de snelste op het veld en Fabio schoot er dankbaar op los. Leron sloot het tweede deel af wat bij rust een nagenoeg gelijke stand opleverde 32-34.

Scherpe drives
Het terugkomen in zo’n wedstrijd toont niet alleen veerkracht, maar ook zeker vertrouwen in de groep. Want dankzij goed georganiseerd samenspel en het scherp blijven communiceren in het veld kom je toch niet nog een keer voor een verrassing te staan. Erop en erover! Onder leiding van Arco werd in het derde kwart dan ook het klassenverschil goed merkbaar. En het was de captain zelf die met scherpe drives de Werkendamse verdediging voorbij liep en de voorsprong deed uitbouwen naar 54 – 41. In totaal aantal punten wellicht wat aan de lage kant, maar daar was de wedstrijd ook naar, knokken, duwen trekken. En het arbitrage koppel was nogal van de oude stempel, waardoor veel onnodige besluiten de wedstrijd deed vertragen. Virtus zakte conditioneel ook in elkaar, wat vaak resulteert in grove fouten en onhandige onsportieve acties.

Komende zaterdag
Zo vervolge het vierde kwart vrij rommelig maar al lang besloten, de gehele selectie kon indraaien voor speelminuten. Met topscores van Leron (19), Arco (15) en Noel (11) werd het eindresultaat 68 -57. Plus twee winstpunten voor de thuisploeg die de tweede positie in de competitiestand weet te behouden. Zaterdag 4 februari 2023 staat een lastige middenmoter op het programma, Black Eagles uit Rosmalen, aanvang 19.00 uur.