Samenwerking tussen gemeente en partners in ouderenzorg

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Is de staat van de zorg voor ouderen in 2030 nog hetzelfde? Hoe zorgen we  ervoor dat zorg dicht bij mensen toegankelijk blijft, aansluit op hun behoeften én betaalbaar blijft? Om deze vragen te beantwoorden hebben zorgverzekeraars en zorginstellingen een bijeenkomst georganiseerd over de opgave in de ouderenzorg die de komende jaren ook in Hardinxveld-Giessendam op ons af komt. Ook de gemeente en Fien Wonen waren bij deze bijeenkomst aanwezig.

Wethouder Trudy Baggerman: “We blijven met elkaar in gesprek. We gaan met elkaar, zorgaanbieders, zorgverzekeringen en gemeente, alles eruit halen voor onze inwoners, zodat er zorg blijft voor de mensen waar het echt nodig is.” (Foto gemeente Hardinxveld-Giessendam)

“Als we niets doen, dan lopen we achter de feiten aan”, zegt wethouder Trudy Baggerman (T@B) van Sociaal Domein, Zorg en Welzijn, “We hebben handen te kort door de krapte van de arbeidsmarkt. Er ligt een grote zorg rondom het inzetten en behoud van personeel en het hoge ziekteverzuim. Daarnaast komt er een pensioengolf in de zorg aan. De vraag wordt groter door de dubbele vergrijzing en de toename van het aantal inwoners in Nederland. Het moet anders en één ding is duidelijk: het moet samen.”

Opleiding en samenwerking
Zo wordt bijvoorbeeld vanuit de VVT Alliantie in de regio al ingezet op extra opleidingstrajecten (ook zijinstroom). Ook een betere aanhaking bij het voortgezet onderwijs kan jongeren ‘verleiden’ een opleiding in de zorg te doen. Verder werken zorgaanbieders steeds meer samen in plaats van ieder voor zich. “Een ontwikkeling waar ik heel erg blij mee ben, want we moeten dit samen doen om in de toekomst zorg te kunnen blijven bieden aan onze inwoners”, aldus aldus Baggerman.

Ouderenbeleid
Een knelpunt bij langer thuis wonen, is de zorg thuis. Langer thuis wonen wordt complexer. Baggerman: “Preventie staat hoog in het vaandel bij de gemeente. We hebben in 2020 het premantelzorgbeleid ingevoerd in de gemeente. Met dit beleid bieden we ouderen de kans om bij hun eigen kinderen of in hun eigen kring te blijven wonen. Dat is voor iedereen fijn. Samen proberen we zorg te behouden waar het echt nodig is.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld