Scholieren herdenken bij monument Merwedegijzelaars wegvoeren jonge mannen

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug. Het is maandag 16 mei 2022 precies 78 jaar geleden van de vergeldingsactie was en daarom was er maandagmiddag een herdenking. 

Aan de Rivierdijk werd in het samenzijn van Havo-3e scholieren van de Calvijn een herdenking gehouden bij de plaquette ter ere aan de Merwedegijzelaars. Calvijn heeft deze herdenking geadopteerd. (Foto Peter Donk / HG24)

Er werd stilgestaan bij de razzia en de ingrijpende gevolgen. Eerder kregen de leerlingen een gastles van Anja van der Starre (dochter van een Merwegijzelaar) uit Sliedrecht. Zij was ook maandagmiddag aanwezig samen met haar man Dick van den Berg. Ook was er een vertegenwoordiger van oranjevereniging Oranje Trouw. Scholieren en andere aanwezigen legden bloemen bij het monument. Er was één minuut stilte.

Tekst gaat verder onder tweet.

Blijven vertellen
Burgemeester Dirk Heijkoop (CDA) sprak de aanwezigen toe op het toenmalige schoolplein aan Rivierdijk 815. De plaats waar de jonge mannen werden verzameld, alvorens te worden weggevoerd door de Duitsers naar concentratiekamp Amersfoort. “Ze werden zo maar van de straat geplukt en hier op het schoolplein bij elkaar gebracht”, sprak Heijkoop, “Een aantal van hen heeft het niet overleefd.” Heijkoop benadrukte dat we samen het verhaal over de Merwedegijzelaars levend moeten houden en moeten blijven doorvertellen. Heijkoop: “Niemand van hen kan het verhaal nu nog vertellen. Onlangs overleed de langstlevende Merwedegijzelaar. Het is daarom belangrijk dat wij het verhaal blijven doorgeven.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld