Stichting Waardeburgh: ‘Leven in vrijheid in zorgcentrum Pedaja’

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Geen gesloten afdelingen meer voor bewoners met dementie. In zorgcentrum Pedaja wordt zorg gegeven volgens de visie ‘leven in vrijheid’. Dat kan zomaar betekenen dat een bewoner eens gezellig aanschuift bij de lunch van medewerkers. Of in het kantoor van manager Corné de Korte.

Manager Corné de Korte samen met Pedaja-bewoners mevrouw Korporaal en meneer Keijzer. (Foto Stichting Waardeburgh)

De Korte: “Vrijheid is een groot goed in Nederland. En toch is het nog altijd zo dat in veel verpleeghuizen mensen met dementie op een gesloten afdeling wonen vanuit de gedachte dat hen zo een beschermde omgeving wordt geboden. Maar wat we in de praktijk zien, is dat veel mensen daardoor hun autonomie verliezen. Iemands wereld wordt heel klein gemaakt en beperkt tot één enkele afdeling.”

Met succes
Daarom kiest Waardeburgh, waar zorgcentrum Pedaja deel van uitmaakt, voor een radicaal andere koers. Leven in vrijheid. In letterlijke zin, doordat alle deuren in het zorgcentrum voor alle bewoners open zijn. In verpleeghuis Overslydrecht in Sliedrecht, een andere locatie van Waardeburgh, wordt al sinds een aantal jaar zorg verleend volgens deze visie en met succes. Goede samenwerking met familie is daarbij essentieel gebleken.

Veiligheidssysteem
“Het is een spannende stap, zowel voor onze zorgmedewerkers als voor familie”, vertelt De Korte, “Want wat als een bewoner wegloopt en verdwaalt? Het is belangrijk dat iedereen achter deze manier van zorg verlenen staat. We zijn daarom met alle bewoners en familieleden in gesprek gegaan. Voor sommige verpleeghuisbewoners is ervoor gekozen om een veiligheidssysteem te gebruiken waarbij medewerkers een seintje krijgen als de bewoner bijvoorbeeld naar buiten loopt. Zo kunnen we als het nodig is toch een extra oogje in het zeil houden. Het is en blijft onze taak om ervoor te zorgen dat onze bewoners zo veilig mogelijk kunnen blijven leven en wonen.”

Zelf bepalen
Tegelijkertijd omvat leven in vrijheid meer dan alleen bewegingsvrijheid. De Korte: “Vrijheid betekent ook dat bewoners, die hun leven altijd zelf hebben vormgegeven, dat ook in deze levensfase kunnen doen. Dat betekent bijvoorbeeld dat bewoners zelf bepalen hoe zij hun dag willen indelen en invullen. En dat is voor elke bewoner anders. Elke bewoner heeft zijn of haar eigen levensverhaal en daarmee ook een eigen, specifieke zorgvraag. Door daar steeds meer bij aan te sluiten, willen we bereiken dat de bewoners van Pedaja maximale vrijheid kunnen ervaren en beleven.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld