Tentoonstelling over persglas in museum De Koperen Knop

HARDINXVELD-GIESSENDAM – In museum De Koperen Knop aan Binnendams 6 ging zaterdag 10 februari 2024 een nieuwe expositie van start over persglas. Een glassoort dat wordt geperst in een tweedelige mal. Door het na te bewerken ontstaat een product zonder gietnaden. De tentoonstelling duurt t/m zaterdag 11 mei 2024. 

Persglas wordt zowel ambachtelijk als fabrieksmatig geproduceerd. (Foto via museum De Koperen Knop)

Vanuit Amerika kwam persglas naar Europa. Van oorsprong werd het in de 19e eeuw in de Verenigde Staten gemaakt. Al snel kwam het naar Europa en trok het de belangstelling in met name in Frankrijk, Bohemen en Zweden. “Halverwege de 19e eeuw werd het proces gebruikt voor de maken van goedkoop glaswerk. Maar met de komst van de Art-deco nam de waarde ervan sterk toe”, bericht het museum.

Tekst gaat verder onder foto.

Maakproces
Van een eerst gevormd gipsen object maakt men een afdruk van vormzand. Daar omheen wordt een gietijzeren tweedelige mal (matrijs) gegoten. Deze krijgt een scharnier en wordt door middel van gasbranders op temperatuur gebracht. In de vorm laat men een klodder gesmolten glas zakken. Na aanpersen volgt dan het langzaam afkoelen. Afgekoeld wordt het uit de vorm gehaald en nabewerkt.

Openingstijden
Wie de expositie wil bekijken, kan van dinsdag t/m vrijdag van 13.00 – 17.00 uur en zaterdag van 11.00 – 17.00 uur in museum De Koperen Knop terecht. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld