Vastgestelde wijziging van peilbesluit volgens waterschap noodzaak

TIEL / HARDINXVELD-GIESSENDAM – Het peilbesluit wordt gewijzigd, kondigt het Waterschap Rivierenlanden dinsdag 1 november 2022 aan. Het boezempeil in het Achterwaterschap moet verlaagd worden, omdat in de toekomst ook het Kokgemaal in Kinderdijk nodig is om het water van de Nederwaard af te kunnen voeren.  Nederwaard.

In een peilbesluit legt het waterschap de waterpeilen vast van een begrensd gebied. Het waterschap is wettelijk verplicht voor het oppervlaktewater een peilbesluit op te stellen en het vastgestelde peil te handhaven. (Foto Cees van der Wal / Waterschap Rivierenland)

De herziening heeft betrekking op een peilgrenswijziging voor de watergang Achterwaterschap en zal vanaf 2029 in werking treden, is nu de verwachting.

Noodzakelijk
Het Achterwaterschap is nu onderdeel van de Lage Boezem van de Overwaard en wordt in de toekomst onderdeel van de Lage Boezem van de Nederwaard. Daardoor verlaagt het boezempeil van het Achterwaterschap met 15 cm van NAP -0,75 m naar NAP -0,90 m en krijgt het Achterwaterschap tevens het minimaal en maximaal peil van de huidige. Vrijdag 7 oktober 2022 stelde het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland de partiële herziening van peilbesluit Alblasserwaard vast. Het ontwerp wijzigingsbesluit lag in mei en juni ter inzage.

Partiële herziening
De partiële herziening van peilbesluit Alblasserwaard met bijlagen ligt tot en met maandag 5 december 2022 tijdens kantooruren ter inzage in het kantoor van Waterschap Rivierenland, De Blomboogerd 1 in Tiel. Alle stukken zijn hier online tevens digitaal in te zien. De peilverlaging in het Achterwaterschap is één van de maatregelen uit het Gebiedsprogramma A5H dat als doel heeft een robuust en klimaatbestendig watersysteem in de Alblasserwaard te realiseren. 

1 gedachte over “Vastgestelde wijziging van peilbesluit volgens waterschap noodzaak”

  1. Zou dit besluit gevolgen kunnen hebben voor het grondwaterpeil in bebouwde gebieden (met mogelijke schade aan woningen wegens verzakkingen)?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld