Velen nemen uit nieuwsgierigheid kijkje in hennepcontainer

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Het lijkt een lucratieve zaak. Een hennepkwekerij beginnen en snel geld verdienen. Toch zitten er veel haken en ogen aan en is het strafbaar. Zaterdagmorgen 22 oktober 2022 stond er voor de eerste keer naast sporthal De Wielewaal aan de Cornelisweer een hennepcontainer. Uitgerust met nepplanten, apparatuur en veel voorlichtend materiaal. Deze trok nieuwsgierige passanten, die het bezoek combineerden met de inkopen op de weekmarkt.

De hennepcontainer stond nabij de weekmarkt en was er dankzij een samenwerking tussen de gemeente Hardinxveld-Giessendam, politie, handhaving en netbeheerder Stedin. (Foto Peter Donk / HG24)

De hennepcontainer stond er om vooral uitleg te geven en trok verschillende nieuwsgierigen. Zij werden voorgelicht hoe een hennepplantage te ontdekken. Daarbij spelen niet alleen zintuigen als ogen en oren een belagrijke rol, maar ook de neus. En het advies: ga er niet zelf op af, maar waarschuw de politie. Ook konden bezoekers hun neus in een plastic vat stoppen om te weten hoe bijvoorbeeld xtc ruikt en andere drugs. In de grote hennepcontainer stonden nepplanten.

Informatie
Preventie was het codewoord, want wie hennep kweekt, kan behoorlijk de fout in gaan. Adviseurs van Stedin, handhavers en mensen van ondermijning van de gemeente Hardinxveld-Giessendam stonden iedere belangstellende te woord. De mensen konden vrij kijken in de container. Hoe ziet nu zo’n hennepplantage er uit? En wie is er verantwoordelijk? De houder van een hennepplantage of ook bijvoorbeeld de verhuurder van een loods? En wanneer is er sprake van ondermijning? 

Tekst gaat verder onder tweet.

Strafbaar
Je mag maximaal vijf plantjes als privé persoon in bezit hebben. Dan is het nog niet strafbaar, maar bij het ontdekken volgt wel een waarschuwing. Heb je meerdere keren planten in bezit, dan kan dat problemen op gaan leveren. Zeker als het er meer dan vijf zijn. Dan ben je strafbaar en handel je in drugs. Dan worden de spullen in beslag genomen. Dat wil zeggen alle apparatuur en planten. Wordt netbeheerder Stedin ingelicht over mogelijke illegaal stroomverbruik en gaat de kwestie naar justitie. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld