Vriendenschaar begint zaalcompetitie met nederlaag

TILBURG / HARDINXVELD-GIESSENDAM – In de eerste wedstrijd in de zaalkorfbalcompetitie in de overgangsklasse C tegen k.v. Tilburg werden zaterdag 11 november 2023 de eerste acht minuten van de tweede helft Vriendenschaar fataal.

Vriendenschaar verloor zaterdag in Tilburg. (Foto Vriendenschaar)

Met zeven rake treffers in zeven minuten nam thuisploeg Tilburg een 8 punts-voorsprong die door het team van de Sluisweg niet meer kon worden gedicht, waardoor een (te) grote nederlaag het eindresultaat werd. Vriendenschaar, dat met Marijn Bakema op de bank begon, was in de 1e helft gelijkwaardig aan Tilburg, die met drie damesscores in de eerste minuten weliswaar met 3-0 voor kwam, maar in het vervolg Vriendenschaar terug zag komen.

Voorsprong
Beide teams stopten veel energie in het verdedigen en moesten hard werken om aanvallend kansen te creëren. Na de 5-2 achterstand na vijf minuten zorgden topschutter Julian Voorwinden met 2 rake schoten, Daan Kamsteeg uit een strafworp en Patrick Noordzij uit een vrije bal voor een 5-6 voorsprong in de elfde minuut. Hoewel Tilburg weer voor kwam met 7-6, schoot de sterk spelende Lieke Brouwer de gelijkmaker door de korf en kwam Vriendenschaar door een raak schot van Julian Voorwinden (die met acht korfpunten topscorer zou worden) op een voorsprong van 7-8 in de 22e minuut. De slotfase van de eerste helft was weer voor de thuisploeg die door drie rake schoten binnen enkele minuten met 10-8 voor kwamen, en na de 10-9 van (weer) Voorwinden, in de laatste seconden met een raak schot de ruststand op 11-9 bracht.

Gele kaarten
De tweede helft begon goed voor de Hardinxvelders, die met het eerste schot van Patrick Noordzij op 11-10 kwamen, maar daarna scoorde Tilburg met een heel hoog schotpercentage zeven keer raak in zeven minuten en na de tegen treffer van Lieke Brouwer scoorden ze nogmaals binnen 1 minuut tweemaal, waardoor na tien minuten de stand van 20-11 op het scorebord stond, en Vriendenschaar de wedstrijd uit handen had gegeven. De wedstrijd werd rommelig, mede door (teveel) rare beslissingen van het scheidsrechtersduo dat met tien (veelal discutabele) strafworpen in de tweede helft en teveel spelonderbrekingen (waaronder twee gele kaarten), onnodig hun stempel op de wedstrijd drukten. Trainer Dennis Plantinga bracht Marijn Bakema in de ploeg en wisselde in de 2e helft nog veelvuldig, maar Vriendenschaar kon niet dichterbij komen.

De das om
In het laatste kwartier bleven beide teams om en om scoren , waarbij vooral de Brabantse dames goed op schot waren en het merendeel van de scores verzorgden (totaal zestien maal). De eindstand werd 29-21 , waarbij de ploegen 40 minuten gelijkwaardig waren, maar de eerste acht minuten van de tweede helft Vriendenschaar de das om deden. Zaterdag 18 november 2023 speelt Vriendenschaar om achttien uur thuis in sporthal De Wielewaal tegen het Zeeuwse Fortis , dat de eerste wedstrijd verloor van OVVO.