Vriendenschaar wint in laatste seconden van wedstrijd

HARDINXVELD-GIESSENDAM – In de laatste wedstrijd van het zaalseizoen tegen k.v. Tilburg speelde Vriendenschaar zaterdag 1 april 2023 in sporthal De Wielewaal een uitstekend eerste kwartier ( 11-3 voorsprong), maar knokte Tilburg zich in de tweede helft helemaal terug in de wedstrijd waardoor er een spannende slotfase kwam. Met nog drie seconden op de klok werd Marijn Bakema de matchwinnaar voor Vriendenschaar door uit een doorbraak de 21-20 overwinning uit het vuur te slepen.

Na de prima overwinning van het tweede team ( 21-17) op Tilburg, die daarmee op de tweede plaats eindigde in de rangschikking , begon het standaard-team scherp aan haar laatste zaalwedstrijd. (Foto Vriendenschaar)

Het over het algemeen gemakkelijk scorende Tilburg werd in het 1e kwartier van de wedstrijd uitstekend verdedigd door het CABholland-team, waar Christian Brouwer op de bank begon. Ook aanvallend had Vriendenschaar het vizier op scherp staan, waarbij het herenviertal mooie korfpunten wisten te scoren.

Onnauwkeuriger
Met zijn eerste actie van de wedstrijd opende Patrick Noordzij met een fraaie éénhandige doorloopbal de score, één minuut later gevolgd door een raak schot van Marijn Bakema . Ook na de vakwisseling scoorden Daan Kamsteeg ( strafworp) en Julian Voorwinden (schot) meteen raak en had Vriendenschaar met de 4-0 voorsprong binnen 4 minuten de toon gezet. Het automatiseringsteam bleef doorgaan , in een hoog tempo werd de voorsprong uitgebouwd. Tilburg maakte in het 1e kwartier slechts 3 korfpunten, terwijl de Vriendenschaar-heren raak bleven schieten. Door twee keer Daan Kamsteeg en twee keer Patrick Noordzij werd de voorsprong naar 11-3 uitgebouwd. De Hardinxvelders verzuimden echter daarna de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Aanvallend werd het spel onnauwkeuriger, misverstanden en plaatsfoutjes zorgden voor enkele gemakkelijke scores van Tilburg die daardoor met 4 korfpunten op rij lieten zien zich nog niet gewonnen te geven. Julian Voorwinden zorgde met een raak schot in de laatste minuut van de eerste helft voor de 12-7 ruststand, waarbij alle heren drie keer hadden gescoord.

Ongelukkige wedstrijd
Ook in de tweede helft bleef Vriendenschaar in de beginfase aan de goede kant van de score, na 5 minuten was de stand 14-8 en leken de groenhemden de wedstrijd onder controle te hebben. Zoals in korfbal regelmatig gebeurt, kantelde de wedstrijd daarna. Tilburg wist door 3 scores op rij binnen enkele minuten de achterstand te verkleinen naar 14-11, maar Lieke Brouwer en (na een benutte strafworp van Tilburg) Patrick Noordzij zorgden weer voor 16-12. Maar Tilburg kwam beter in de wedstrijd, vier minuten later en drie rake afstandsschoten verder was het 16-15 en na een gemiste strafworp van Vriendenschaar werd het ook nog 16-16 en was de wedstrijd weer in evenwicht. Bij Vriendenschaar speelden de over het algemeen gemakkelijk scorende dames Anne Timmer en Celine van Meteren aanvallend een ongelukkige wedstrijd door de kansen die kwamen, niet te verzilveren. Maar hun team bleef het publiek waar voor hun geld geven . In een gelijkopgaande 2e helft bleef Vriendenschaar dankzij Marijn Bakema en Julian Voorwinden hun team een voorsprong geven ( 18-17 met nog negen minuten te spelen).

Slot
Echter Tilburg kwam met twee verre schoten voor het eerst in deze wedstrijd op voorsprong, en na de gelijkmaker van Lieke Brouwer nogmaals ( 20-19 na 19 minuten). Coaches Jacob en Berrevoets hadden intussen al enkele malen in de aanval Lotte van de Lustgraaf ingebracht , die als rebounder een belangrijke rol vervulde in de slotfase waardoor de heren aanvallend naast elkaar konen gaan spelen. Ook Christian Brouwer kwam in de slotfase verdedigend in de ploeg. Nicole van der Laan schoot met nog vijf minuten te spelen met een mooie wegstrekbal de gelijkmaker op het score bord, waarna er nog een spannende laatste vijf minuten kwam met kansen over en weer. Uiteindelijk werd Vriendenschaar beloond door de prachtige doorloopbal van Marijn Bakema die drie seconden voor tijd matchwinnaar werd met 21-20 , waarmee de (met Tilburg gedeelde) derde plaats op de ranglijst werd behaald door Vriendenschaar.