Waterschap Rvierenland: ‘Samen vanaf juli invasieve exoot cabomba tegengaan’

HARDINXVELD-GIESSENDAM – De gemeente Hardinxveld-Giessendam en het Waterschap Rivierenland gaan vanaf juli 2024 opnieuw de waterplant Cabomba bestrijden in de rivier de Giessen. Dat kondigt het waterschap aan. “In en om de Giessen bij Hardinxveld-Giessendam komen we regelmatig het plantje cabomba (waterwaaier) tegen. Cabomba is een ‘invasieve exoot’. De afgelopen jaren hebben we veel gedaan om het snelgroeiende plantje te bestrijden. Daarmee hebben we al een grote slag geslagen”, aldus het waterschap.

Waterschap Rivierenland roept dit jaar eigenaren van watergangen in het gebied op om zelf ook een steentje bij te dragen. “Zo voorkomen samen dat sloten dichtgroeien en de waterkwaliteit achteruitgaat”, zegt het waterschap. (Archieffoto ArieJan van Termeij / HG24)

Bezit je grond langs de Giessen? Of heb je een steiger of vlonder? Dan is de kans groot dat je Cabomba gaat zien. Zodra de temperatuur (vaak begin juni) gaat oplopen, begint Cabomba te groeien. Waterschap Rivierenland: “We doen een beroep op grondeigenaren om zelf de planten uit de sloot te halen. Zo hebben andere mensen er ook minder last van. Denk bijvoorbeeld aan recreatie en scheepvaart. In principe is het verplicht om als grondeigenaar geen invasieve exoten op je perceel te hebben. Wij controleren dit niet, maar vragen wel om hulp.” Dat doet het schap samen met de gemeente, in water dat eigendom is van waterschap en gemeente. Opruimen doen ze door de wortel los te harken. De hele plant gaat daardoor drijven. Daarna vissen ze de planten uit het water en ruimen het op. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld