‘Zonde dat we ieder jaar weer de portemonnee moeten trekken’

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Ondanks dat de schade lager uitvalt met € 17.260,– in vergelijking met de jaarwisseling 2021 / 2022 (toen € 23.100,– – red.) is het nog steeds geld dat de gemeente liever uitgeeft aan zaken die er toe doen. “Het is zo zonde dat we ieder jaar weer de portemonnee moeten trekken voor vuurwerkschade’, zegt wethouder Arjan Meerkerk (SGP) van Financiën en Openbare ruimte.

De wethouder begrijpt niet wat nu de lol is aan het vernielen van gemeentelijke eigendommen. Meerkerk: “Ik hoop dat degenen die iets kapot hebben gemaakt zich realiseren welke onnodige kosten zij veroorzaakt hebben. Doordat zij iets hebben vernield, kunnen wij het geld dat nodig is om deze spullen te vervangen of repareren niet gebruiken voor andere zaken. Een put opblazen kost ons bijvoorbeeld € 2000,–. Dat geld hadden we veel liever ingezet voor bijvoorbeeld de uitvoering van het Groenbeleidsplan, waarbij we de gemeente meer fleur en kleur geven.” (Foto gemeente Hardinxveld-Giessendam)

De jaarwisseling in Hardinxveld-Giessendam is relatief rustig verlopen, meldde online krant HG24 op nieuwjaarsdag. “Er waren geen ongeregeldheden. Daarnaast was er een mooi feest in sporthal De Wielewaal, waar veel inwoners genoten hebben van muziek”, stelt burgemeester Dirk Heijkoop (CDA) van Openbare Orde en Veiligheid.

Verkeersborden
Opnieuw moesten met name (verkeers-)borden het ontgelden. Bijna dertig borden werden de afgelopen jaarwisseling vernield door vuurwerk. Meerkerk: “Tijdens een wandeling langs de Rivierdijk kon ik mijn ogen niet geloven; zoveel borden lagen daar in het gras. Onbegrijpelijk!” Naast (verkeers-)borden is er ook schade aan onder andere afvalbakken, hondenpoepdispensers, bermpalen, kunstgras, hekwerk, straatwerk en een verkeerszuil. “De speeltuin aan de Tielensweer is gehavend achtergebleven. Kinderen kunnen nu minder fijn spelen door kapot kunstgras, schade aan het hek en een verschroeide schommel. Het zal allemaal weer gerepareerd moeten worden.”

Straatkolken
Wellicht is de schade nog veel groter dan nu bekend is. Dit komt door mogelijke schade aan straatkolken die zijn opgeblazen. “Op dit moment is in ieder geval in één straatkolk schade gevonden. De schade in straatkolken kan de Buitendienst niet altijd direct zien. Dit komt pas later aan het licht, op het moment dat er problemen ontstaan. Het kan dus zijn dat in de loop van het jaar blijkt dat de schade nog veel hoger is’, legt Arjan Meerkerk uit.

Aangifte
De gemeente deed aangifte van de schades. Meerkerk: “Laten we van de eigendommen van een ander afblijven! We gaan aangifte doen van de gemaakte schade. Waar mogelijk verhalen we de schade op de veroorzakers.” De kans dat de veroorzakers gevonden worden is klein, maar met het doen van aangifte geeft de gemeente vooral een signaal dat je van andermans spullen afblijft. Maak je het kapot, dan loop je de kans dat je het ook moet betalen. “Laat de veroorzakers zich melden bij de politie. Ook wil ik hierin graag een beroep doen op ouders. We zijn er allemaal bij gebaat dit in de toekomst te voorkomen”, roept Meerkerk op.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld