Zwakke eerste helft breekt Vriendenschaar op

DEN HAAG / HARDINXVELD-GIESSENDAM – De uitwedstrijd tegen titelkandidaat Die Haghe werd zaterdag 10 december 2022 een zaalkorfbalwedstrijd met veel korfpunten, waarin Vriendenschaar in de eerste helft niet mee kon met de gemakkelijk scorende thuisploeg. Een wedstrijd die met 29-23 verloren werd.

Op de foto het sprongduel met Patrick Noordzij. Die Haghe blijft koploper en is samen met Valto nog zonder puntverlies, gevolgd door Vriendenschaar. (Foto Vriendenschaar)

Het werd een wedstrijd waarin het arbitrale duo (te) nadrukkelijk aanwezig was, gezien de vijftien strafworpen (waarvan tien voor Die Haghe), drie gele kaarten voor protesteren (één voor Marijn Bakema) en de vele vrije ballen, Het was zeker een pittige wedstrijd maar niet hard, maar de scheidsrechters waren heel streng. Die Haghe kon daar het meest van profiteren, gezien het aantal scores uit strafworpen en vrije ballen. Na de grote achterstand bij rust gaf het Vriendenschaar in de tweede helft beter partij, maar kon de achterstand niet meer goedmaken waardoor de eerste nederlaag een feit werd.

Kansen benut
Vriendenschaar begon goed en nam met twee rake schoten van Patrick Noordzij en Marijn Bakema in de tweede minuut een 0-2 voorsprong, maar die was twee minuten later op identieke wijze genivelleerd. Die Haghe ging toen door, goed spelend werden de kansen benut, verdedigingsfoutjes werden afgestraft en door een strafworp kwam het na tien minuten op een 6-2 voorsprong. Na de 6-3 van Patrick Noordzij liepen de Hagenaars binnen vijf minuten uit naar 10-3 door vier vrije ballen op rij te benutten en leek een grote nederlaag voor Vriendenschaar aanstaande. Het Hardinxveldse team gaf zich echter nog niet gewonnen, door strafworpen van Celine van Meeteren en Nicole van der Laan en een slim balletje onder de korf van Daan Kamsteeg was het twee minuten later weer 10-6, maar door twee rake schoten van Die Haghe binnen een minuut werd de achterstand weer groter. Opnieuw deden de Hardinxvelders door Anne Timmer en Marijn Bakema weer wat terug (13-8), maar door drie strafworpen van Die Haghe werd de achterstand nog weer groter. Patrick Noordzij schoot de ruststand naar 16-9.

Rake schoten
In de tweede helft grepen de trainers Berrevoets en Jacobs in, Julian Voorwinden en Marijn Bakema wisselden van vak en ook routinier Peter Visscher kwam in de ploeg, waardoor het eerste verdedigingsvak er aanvallend wat beter totmscoren kwam als in de 1e helft. Vriendenschaar knokte zich in de eerste tien minuten terug naar een vier punts achterstand (17-13 en later 18-14), maar opnieuw waren het drie benutte vrije ballen en een strafworp van Die Haghe die de achterstand weer vergrootte naar 22-14. Van de vijftiende tot de twintigste minuut werd er door beide teams met scherp geschoten. Het rake schot van Lieke Brouwer was het startsein voor maar liefst veertien korfpunten in die vijf minuten, om en om verdeeld tussen de twee teams. De voorsprong voor Die Haghe bleef daardoor intact en er restte voor Vriendenschaar niets anders dan door twee rake schoten van Peter Visscher en Marijn Bakema de achterstand in de slotfase nog te verkleinen naar de einduitslag van 29-23. Zaterdag 17 december 2022 speelt Vriendenschaar thuis in sporthal De Wielewaal om 18.10 uur tegen de andere koploper Valto.