HKC wint met de hakken over de sloot

HARDINXVELD-GIESSENDAM – In speelronde twee kwam het eerste team van korfbalvereniging HKC zaterdagmiddag 17 september 2022 in een thuiswedstrijd uit tegen het Dordtse Sporting Delta. Na een prima eerste helft, waarin HKC duidelijk de sterke partij was, waren in deel twee de HKC doelpunten zeer schaars en kroop Sporting Delta dichterbij. HKC scoorde in de tweede helft maar twee keer, maar wist de wedstrijd met de hakken over de sloot uiteindelijk wel met winst te beëindigen.

Het publiek was in ruime getalen op de 1e thuiswedstrijd van deze competitie aan de Tiendweg in Boven-Hardinxveld afgekomen. De straffe wind over het veld maakte de omstandigheden voor beide teams lastig. (Foto Richard van Hoek / HG24)

Voorafgaand aan het duel was er een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de overleden moeder van HKC 1 speelster Fenna Zwang. Om deze reden ontbrak Zwang ook op het wedstrijdformulier. Danny den Dunnen begon het duel vanaf de reservebank. Esmee Hoogendoorn kreeg van coaches Ekelmans en Kamsteeg na haar sterke wedstrijd tegen Fiks ook het vertrouwen en begon op de plaats van de geblesseerde speelster Veerle Havelaar in de basis.

Huid duur verkopen
HKC begon goed aan de wedstrijd en dat kwam door doelpunten van Eliza Roest, Mabel Havelaar en twee maal Jop Brouwer op een 4-0 voorsprong. Sporting Delta scoorde opvolgend drie maal tegen en kwam op 4-3 weer in de wedstrijd waarna het de beurt was aan HKC om door middel van opnieuw Jop Brouwer, Eliza Roest en Mabel Havelaar drie maal te scoren: 7-3. De tegenstander uit Dordrecht, die in de eerste speelronde met 14-17 thuis ten onder ging tegen Avanti | Post Makelaardij 1, had zaterdagmiddag besloten hun huid zo duur mogelijk te verkopen. Twee doelpunten van Sporting Delta en een vakwissel later bracht de stand op 7-5. In deze fase van de eerste helft toonde Mark Klop, captain in verband met de reserverol van Danny den Dunnen, zijn kwaliteiten en schoot vier keer met scherp. Tussendoor maakte Jop Brouwer ook zijn vierde doelpunt van de eerste helft. Sterk reboundwerk van Merijn Sevenhuysen en hun vak droeg daar absoluut aan bij. Op 12-6 de grootste voorsprong van HKC in de wedstrijd. Bij een 12-8 stand floten de uitstekend leidende arbiters Diana Boogaard en Jaap Herikhuisen voor het rustsignaal.

Scorend vermogen
Sporting Delta haalde een behoorlijk hoger niveau dan in hun verloren duel tegen Avanti | Post Makelaardij maar HKCwas als team en individueel beter. Het eerste doelpunt van de tweede helft was voor Sporting Delta. Dat voorbeeld werd al snel gevolgd met de 13-9 voor HKC door Eliza Roest. Opnieuw scoorden beide teams om en om en op een 14-10 tussenstand volgde een lange periode in de wedstrijd zonder doelpunten. HKC bleek later al vroeg in deel twee bij 14-10 hun laatste doelpunt van heel de wedstrijd te hebben gemaakt. Met Eliza Roest, Mark Klop, Mabel Havelaar en Esmee Hoogedoorn in het aanvalsvak was er heel veel scorend vermogen, maar ondanks goede kansen gaat de bal er niet meer in. Een kwartier voor tijd kwam Danny den Dunnen bij een 14-11 stand Mark Klop vervangen. Sporting Delta scoorde ook de 14-12 en voelde samen met hun publiek dat er misschien wel een stunt in de lucht hing. Kansen op een gelijkspel waren er zeker, maar verder dan de 14-13 kwam Sporting Delta niet. HKC won het duel met de hakken over de sloot met 14-13 en scoorde in de tweede helft slecht twee keer.

Promotie
Een tweede helft voor HKC om snel te vergeten. Sporting Delta daarentegen verloor weer, maar kan met het vertoonde spel en strijdlust van zaterdagmiddag zeker verder met het oog op het verdere verloop van de competitie, waar zoals bekend zes teams promoveren naar de ereklasse, het hoogste niveau op het veld. Zaterdag 24 september 2022 staat een uitduel in Alpen aan de Rijn bij Tempo op het programma. Tempo heeft net als HKC na twee speelronden vier punten en staat samen met HKC op kop van de ranglijst. Een mooi affiche, waar naast de koppositie ook de prestige op het spel staan. Woensdagavond 28 september 2022 wordt gespeeld tegen Fiks en zaterdag 1 oktober 2022 tegen De Meervogels. Het gaat om wee thuisduels.