Alzheimercafé over gevolgen gedragsverandering bij dementerende en omgeving

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Psycholoog Anne van de Wetering komt woensdag 24 mei 2023 naar het Alzheimercafé Hardinxveld-Giessendam en komt vertellen over gedragsveranderingen bij dementie, wat dat betekent voor de persoon zelf en voor de mantelzorgers. De avond wordt gehouden in stichting Waardeburgh woonzorgcentrum Pedaja aan Claversweer 1. Het begint om 19.30 uur en de inloop is vanaf 19.00 uur.

De ziekte, die schade aan de hersenen veroorzaakt, leidt niet alleen tot geheugenproblemen, maar ook tot gedragsveranderingen. (Stockfoto) 

Gedrag kan bij mensen met dementie op verschillende manieren veranderen. Ze komt vertellen wat dat doet met de dementerende persoon en hun mantelzorger(s).

Veranderingen
Sommige mensen worden onrustig of hebben nergens zin in. Anderen willen vaker knuffelen of worden juist boos en achterdochtig. Soms is het gedrag een uitvergroting van iets dat de persoon met dementie altijd al deed, maar het kan ook nieuw zijn. Het liefst wil je op dezelfde manier met iemand met dementie blijven omgaan. Gewoon, zoals je altijd gewend was. Dat is logisch, maar werkt vaak niet goed.

Meebewegen
Mensen met dementie gaan van lieverlee de wereld anders beleven en hun beleving is voor hen de waarheid. Verbeteren of tegenspreken kan negatieve invloed hebben op het gedrag. Meebewegen met de beleving, een dagelijks ritme en vaste gewoontes geven houvast en veiligheid. Afleiden of een compliment geven bij dingen die goed gaan, kan ook helpen. Naast de ziekte zelf, hebben ook andere zaken invloed op het gedrag. Bijvoorbeeld kan de omgeving of iets lichamelijks, zoals een ontsteking, het gedrag veranderen.

Bereikbaarheid
Mocht het vervoer voor u een probleem zijn, bel gerust naar tel. 06-49998054 of stuur een e-mail naar: hardinxveldalzheimercafe@gmail.com

Plaats een reactie

*=Verplicht veld