Directeur Waardlanden praat gemeenteraad bij over toekomst afvalscheiding

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – De gemeenteraad had donderdagavond 23 maart 2023 de directeur van Reinigingsdienst Waardlanden Hans van der Brule uitgenodigd. Hij gaf een algemene presentatie over de reinigingsdienst. Aansluitend ging hij in op de stand van zaken rond de invoering van het nieuwe afvalbeleid in Hardinxveld-Giessendam en gedifferentieerde tarieven (diftar) per 1 januari 2024. Vanaf april 2023 wordt in het dorp begonnen met afgesloten afvalcontainers met pasjes. Komende weken wordt ingezet op voorlichting. 

Na een uitleg over de reinigingsdienst, die 160.000 inwoners bedienen, 65.000 huishoudens, ging Hans van der Brule in op de situatie in Hardinxveld-Giessendam. (Foto Peter Donk / HG24)

Vol wordt ingezet op duurzaam/circulair afvalbeheer en kostenbeheersing. Het doel is 100 kg restafval in 2025 (is nu 208 kg). “Milieu- en kostendoelstelling gaan hand in hand, omdat restafval steeds zwaarder belast wordt door het Rijk”, stelde Van der Brule. Hij vertelde over de cultuurverandering voor wat betreft het afval. Bewuster leven, inkopen en misschien iets een tweede leven geven via een kringloopwinkel. Hij noemde ook de ‘financiële prikkel’ om mee te gaan in het nieuwe ‘systeem’ en soms is handhaving nodig. Er wordt gekozen voor bestuursrechtelijke en geen strafrechtelijke maatregel. De gemeente bepaalt zelf het boetebedrag en dat zal neerkomen op € 206,50. 

Diftar
Hardinxveld-Giessendam gaat over op Diftar met het tarief berekend op het legen van de container. Gesloten containers zijn te openen door bewoners met een pas. Het dorp gaat als één van de eersten over op het nieuwe systeem. Daaraan voorafgaand komt er veel voorlichting over de nieuwe stap van huisvuil aanbieden. Afvaltoerisme wordt tegengegaan, maar in buurgemeente Sliedrecht zouden ze er wel ‘last’ van kunnen krijgen volgens Van der Brule. Reinigingsdienst Waardlanden wil de circulaire economie zichtbaar maken. Het scheiden van afval blijft bestaan.

Milieustraat
Om bedrijfsafval tegen te gaan, moet na drie keer brengen bij de milieustraat in de toekomst worden betaald. Denk aan aannemers, die puin e.d. brengen. Er wordt strenger op toegezien. Voor de milieustraat komt ook een pasjessysteem. Vanaf april 2023 wordt het team handhaving operationeel. Hier online kan de hele presentatie worden nagelezen. 

Kringloopwinkels
De reinigingsdienst wil kringloopwinkels verleiden nog wat beter met hun afval omgaan, maar zij zullen geen nadeel ondervinden als ze overblijvende spullen aanbieden, vertelde Van der Brule. Zij mogen van hem niet de dupe worden, terwijl ze bijdrage aan de circulaire economie.

AVG
Reinigingsdienst Waardlanden beloofde met een totaalplaatje laten zien uiteindelijk ‘hoe doet Hardinxveld-Giessendam’ in verband met de AVG. Inwoners kunnen hun afvalstroom zelf zien door in te loggen op ‘Mijn Waardlanden’. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld