‘Eerste levensjaren zijn belangrijk voor ontwikkeling kind’

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – De gemeente Hardinxveld-Giessendam vindt het belangrijk dat kinderen optimaal kunnen groeien en ontwikkelen. “Dat begint als de opvang en dat het onderwijs van goede kwaliteit is én waar je als ouders een keuze kunt maken, die bij jouw kind past”, zegt wethouder Arjan Meerkerk (SGP) van Onderwijs en Kinderopvang. Vrijdagmorgen 9 december 2022 bezocht hij kinderdagverblijf De Bloementuin aan de Hobbemastraat 3.

Wethouder Arjan Meerkerk overhandigde vrijdagmorgen bij kinderdagverblijf De Bloementuin aan een moeder het nieuwe informatieboekje over peuteropvang, kinderopvang, basisschool en voortgezet onderwijs samen met de informatiefolder voorschoolse educatie (VE). (Foto Peter Donk / HG24)

Meerkerk kwam op bezoek in het kader van de de Peuterweek, van maandag 5 t/m vrijdag 9 december 2022. Het thema is ‘Beweeg je mee?’ 

Tekst gaat verder onder foto.

In deze week worden verschillende activiteiten op het thema aangepast. Ook krijgen alle peuters een cadeau om ‘mee te bewegen’. Bewegen is gezond tenslotte! Wethouder Meerkerk deed mee met een peuteroefening met lint. (Foto Peter Donk / HG24)

Als het kind de leeftijd van 2,5 jaar oud bereikt, krijgen in Hardinxveld-Giessendam de ouders / verzorgers een brief. Meerkerk: “Dat is een belangrijk moment om na te denken over de schoolkeuze. Het boekje helpt om een keuze te maken. Daarin staat informatie over alle voorzieningen van opvang en onderwijs in het dorp.”

Extra ondersteuning
In de informatiefolder over voorschoolse educatie VE wordt uitgelegd dat de eerste levensjaren belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een kind. In de folder, bedoeld voor ouders/verzorgers die zich daar zorgen om maken, wordt informatie over gegeven. Kinderen van 2,5 jaar met (risico op) een onderwijsachterstand kunnen in aanmerking kome voor VE. Peuters zijn dan spelenderwijs bezig met taal, voorbereidend rekenen, motoriek, en sociaal-emotionele vaardigheden. Door behoevende kinderen VE te laten volgen, kunnen ze aansluitend een betere start maken op de basisschool. Gemeenten en scholen krijgen geld van de Rijksoverheid om voorschoolse en vroegschoolse educatie (VVE) aan te kunnen bieden. De peuteropvang verzorgt ook het VE aanbod voor 2,5 -4-jarigen. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld