Fracties geven in debat hun priotiteiten aan en financiële ruimte

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Alle raden in de regio Zuid-Holland Zuid buigen zich over het voorlopig vastgestelde Meerjarenbeleidsplan DG&J 2024-2028. De gemeente krijgt er extra taken bij en dat betekent dat gemeenten extra geld nodig hebben. De PvdA pleitte voor extra financiële middelen. Alle partijen in de gemeenteraad, dus CDA, ChristenUnie, SGP en T@B, ondertekenden deze motie ‘Meer taken? Dan ook knaken!’ In navolging volgde een debat ‘Priotering Projecten 2024’…ook over geld. Soms botste dat over de discussie rond het zwembad en of het Huis van de gemeente prioriteit moet krijgen. Het ging soms alle kanten op.

Wethouder Arjan Meerkerk aan het woord voorafgaand aan het debat donderdagavond. (Foto Peter Donk / HG24)

De gemeente staat voor meer grote opgaven de komende jaren. Daarom was er donderdagavond een debat ‘Prioritering Projecten 2024’. De analyse maakt duidelijk dat niet alles tegelijk kan en niet alles kan. Er zullen ook teleurstellende uitkomsten, zoals het particuliere initiatief voor een buitenbad en de brug aan Buitendams- Marsstraat over de Giessen. Mijn voorganger vertelde eens dat gemeentefinanciën dagkoersen zijn”, sprak wethouder Arjan Meerkerk (SGP) van Financiën en treasury, “Onze gemeente heeft niet een al te dikke laag vet op de botten.” Meerkerk lichtte een aantal projecten toe voorafgaand aan het debat. 

Tekst gaat verder onder foto.

Botsing
De T@B sprak van ‘een zware keuze’. “Het college heeft het gemeentehuis en ook de bouw van de brede school bovenaan te zetten. De T@B wil primeur kijken naar de behoefte van de inwoners. Als we prioriteiten worden gesteld dan moeten we kijken wat onze inwoners wensen. Laten we een goede keuze maken en laten we onze inwoners, verenigingen en bedrijven daarbij betrekken”, sprak fractievoorzitter Dick Fijnekam (T@B). Hij pleitte voor ‘een goede balans’. In de huidige ruimte zou naast de bibliotheek ook Servanda volgens de T@B moeten worden ingepast. Het CDA bij mondde van fractievoorzitter Wim de Ruiter (CDA) vond bepaalde opmerkingen ‘denigrerend’, een ‘promopraatje’ en over ‘een reclameblok’ van de T@B. Fijnekam: “Het is niet wat wij willen, maar de inwoners. We willen dat zaken worden uitgewerkt in een raadsvoorstel en dan gaan we hier met elkaar daarover in debat.” “U weigert om consequent onder ogen te zien…het is onrealitisch… u kunt niet uitleggen hoe dekking wordt gevonden”, aldus De Ruiter. “U heeft het over geld. Als ik een keuze maak, dan maak ik die voor onze inwoners”, reageerde Fijnekam. De T@B wil graag een nieuw voorstel voor herhuisvesting van de bibliotheek en op de plaats aan de Pietersweer een nieuwe brede school bouwen. De partij kwam met een amendement. Dat kreeg geen steun van PvdA, CDA en van de collega-collegepartijen SGP en ChristenUnie. De T@B voelt – als er geld is – ook voor investering in sporthal De Wielewaal en wil een prioriteit geven aan het buitenzwembad.

Informele sessie
Raadslid Henri van Bennekom (SGP) vertelde dat zijn partij begrijpt dat richting wordt bepaald en duidelijkheid naar inwoners en ambtenaren. Van Bennekom refereerde aan een informele sessie, waarin kennelijk al prioriteiten zijn gesteld. “Van de Top 3 steunen wij de scholenbouw en het Huis van de gemeente”, aldus Van Bennekom, Het gemeentehuis is na veertig jaar aan ‘onderhoud’ toe. “De bal moet gaan rollen. Ook voor Servanda en de bibliotheek moeten duidelijkheid krijgen. Er moet goed gekeken bij het Huis van de gemeente naar de leegstaande ruimtes. We zien in het centrumplan een lagere prioriteit. Vooraf moet er een duidelijke visie voor het centrum zijn”, aldus Van Bennekom, “De keuzes die gemaakt worden, moeten goed aan de inwoners worden uitgelegd. Neem hen mee bij de te nemen stappen. We roepen het college op om kostenbesparend te denken.”

Zwembad discussie
De zwembaddiscussie waaide vanuit Sliedrecht over naar Hardinxveld-Giessendam. Aanleiding was een bericht van het college. De ChristenUnie wilde graag kijken of samenwerking met Sliedrecht mogelijk is. De PvdA gaat daar niet in mee en verwees naar een plaatselijke krant die er woensdag mee was gekomen. Hij doelde op het artikel dat een week geleden al op online krant HG24 stond. De PvdA Hardinxveld-Giessendam kreeg daarna het woord. Raadslid Gert Maas (PvdA) nam het kwalijk dat de informatie was gedeeld met de media en nog niet met de raad was gesproken. “De PvdA wil het bad niet opgeven aan de Sluisweg ter faveure aan de gemeente Sliedrecht”, stelde Maas. De SGP vroeg zich af waarom de deur werd dichtgegooid. Maas: “Ik voel de bui al aan komen. We geven straks heel de boel aan de Sluisweg op. Uitstel vanwege de financiën mag nooit geen afstel zijn.” De SGP wilde de mogelijkheden openhouden. Het zwembad en het sportcomplex aan de Sluisweg ligt tussen Beneden-Hardinxveld en Boven-Hardinxveld. Wethouder Nederveen vertelde dat het verzoek vanuit Sliedrecht was om een verkenning te doen. “Wij zijn gesprek met de gemeente Sliedrecht. Dat zijn alleen verkennende gesprekken. Het enige dat we doen is in gesprek zijn met de buurgemeente”, aldus Nederveen. Maas wilde weten of is besproken dat het zwembad aan de Sluisweg moet verdwijnen. “Nee”, antwoorde Nederveen. Fractievoorzitter Willem Pors (ChristenUnie): “Gezien de ontwikkelingen en plannen in Sliedrecht om een nieuw zwembad te bouwen lijkt het ons een prima plan om daarin mee te liften. Samen optrekken daarin lijkt ons een goed initiatief om zodoende kosten te delen en uiteindelijk een mooi nieuw zwembad mogelijk te maken voor onze inwoners en die van Sliedrecht. Wat ons betreft die ontwikkelingen nader onderzoeken en opnemen in de perspectiefnota.” De PvdA vertelde ook voor ‘een sobere huisvesting’ van de bibliotheek op een nieuwe locatie, zoals in het gemeentehuis.

Tekst gaat verder onder foto. 

Capaciteit en middelen
“Prioritering ook een aantal voordelen op, te weten betere realisatie van de strategische doelstelling, betere besteding van beschikbare capaciteit en middelen en meer draagvlak binnen en buiten de organisatie”, sprak fractievoorzitter Willem Post (ChristenUnie), “Wanneer ik naar het projectenlijstje kijk blijft het lastig om daar een rangschikking in te maken. En de keus voor het ene project heeft soms weer gevolgen voor het ander. Maar welke keus we vanavond ook maken voor de top 3, er staat nog niks vast. Maar je stemt in hoe je geld gaat reserveren voor welk project. Dit op basis van capaciteit en middelen.”

Scholen
De ChristenUnie geeft een hoge prioriteit aan nieuwbouw van scholen aan de Pietersweer. “Als gemeente heb je een verplichting en verantwoordelijkheid om onderwijs goed te faciliteren. Zij wachten al heel lang op groen licht, laten wij vanavond dat licht ook op groen zetten.Naast de scholen staat de bieb. Een voorziening voor al onze inwoners. Echter, een gebouw in deplorabele toestand. Om de scholen te kunnen bouwen moet de bieb tevens verplaatst worden. Het voorstel is daarom deze te huisvesten in het gemeentehuis” aldus Pors, “Daarmee kom ik gelijk bij het tweede project wat als prio wordt voorgesteld. Het gemeentehuis is gedateerd en moet aangepast worden aan de eisen van deze tijd. Ambtenaren moeten soms werken op een niet optimale werkplek. Daarnaast hebben we een duurzaamheidsplicht om het gemeentelijk vastgoed te verduurzamen. Dan is dit een goed moment om dit te combineren waarbij ook Servanda een plaatsje kan krijgen in het huis. Daarmee voldoen we tevens aan de nota vastgoed om de hoeveelheid vastgoed terug te brengen door het afstoten van het pand van Servanda. Een win-win situatie. Zo ontstaat er een gebouw waar niet alleen werken maar ook ontmoeten voor inwoners centraal staat. Geen huis van ambtenaren maar een “Huis van de huis van de gemeente.”

Centrum en communicatie
Pors ging ook in op de centrumvisie: Wanneer ik een willekeurige inwoner vraag naar wat zij van ons centrum vinden krijg ik daar weinig positieve reacties op. Ook daarin is het belangrijk te kijken op lange termijn, naar de strategische doelstelling ( mijn eerste punt van de inleiding ). In het coalitieakkoord hebben we het laten opnemen: van boodschappen doen naar winkelen. Daar moet aan gewerkt worden waardoor het weer gezellig wordt in ons centrum. Er moeten besluiten genomen worden en dat is lastig zo begon ik mijn bijdrage. Maar verder uitstel is niet wenselijk en leidt tot meer vertraging en hogere kosten. Een aantal maatschappelijke partijen hebben behoefte aan duidelijkheid en wachten al ( te ) lang. Wij moeten daarin onze verantwoordelijkheid nemen. Welke keuze we ook maken, voor de één is het prima, voor de ander doe je het niet goed. Maar als je het goed onderbouwd en beargumenteerd zal het draagvlak in de keuzes welke je maakt alleen maar groter worden. Daarin is het dus belangrijk dat je met een goed verhaal naar de burger gaat. Neem hen mee in overwegingen en besluiten. Communiceer via diverse kanalen wat je van plan bent en wat je gaat doen. Onderbouw het met financiële overzichten. Pas waar mogelijk participatie toe. Dan creëer je draagvlak zowel binnen als buiten de organisatie.”

Tekst gaat verder onder foto.

‘Splijtzwam’
Het CDA constateerde dat het Huis van de gemeente een ‘splijtzwam’ is binnen de coalitie. “Ik constateer dat in Den Haag partijen een coalitie vormen, die het ook niet altijd eens zijn”, merkte Pors op richting fractievoorzitter Wim de Ruiter (CDA). Het boterde in de discussie opnieuw niet tussen De Ruiter en Fijnekam. Het CDA voerde niet een eigen betoog, maar hekelde juist uitsproken punten van de T@B, die De Ruiter dan weer omschreef als ‘aannames’. 

Besluit
Daarna viel het besluit. De planvorming en de voorbereiding kredietaanvraag van de volgende projecten een verder vervolg te geven:
– Nieuwbouw scholen Pietersweer;
– Huis van de Gemeente;
– Centrumvisie.
3. De genoemde beheerplannen van bijlage 2 te verwerken in de Perspectiefnota.
4. De financiële effecten van de investeringen onder beslispunt 2 in de Perspectiefnota te verwerken.
5. Opdracht te geven om voor de Perspectiefnota 2026-2029 met een voorstel te komen voor
haalbaarheid en varianten voor onderstaande projecten:
– Het binnenzwembad
– Het buitenzwembad
– Sporthal De Wielewaal
6. Opdracht te geven om de dekking van de projecten onder beslispunt 2 en 3 nader te onderzoeken.
7. De prioritering van de overige projecten (inclusief de bij beslispunt 5 genoemde projecten) vanaf
2025 onderdeel te maken van de reguliere P&C-cyclus.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld