‘Maai mei niet’; Waterschap Rivierenland trekt zich daar weinig van aan

TIEL / HARDINXVELD-GIESSENDAM – Natuurkenners zien het maaiseizoen graag uitgesteld naar juni. Zij zeggen ‘mei maai niet’. Het Waterschap Rivierenland denkt daar anders over. “Vroeg maaien helpt de natuur op dijken, oevers en bermen. Het klinkt tegenstrijdig. Maar juist door goed beheer komt de natuur tot bloei. Waterschap Rivierenland maait al in april en mei, met het oog op de natuur en de veiligheid”, laat het schap donderdag 25 april 2024 weten.

Natuurkenners vinden dat maaien moet worden uitgesteld, omdat er juist in mei nog veel vogels broeden en hun jongen moeten voeren. De bloeiende bloemen trekken insecten aan, waarmee de jongen worden groot gebracht. Zij pleiten dus voor uitstel van het maaien. Het Waterschap Rivierland: “Verstandig maaien helpt de ontwikkeling van de natuur. En de veiligheid. (Archieffoto Waterschap Rivierenland)

Een volle berm beperkt volgens het waterschap de verkeersveiligheid en een gevarieerde grasmat versterkt juist een dijk. “Maaien gebeurt volgens ons ecologisch werkprotocol. Een dijk met een gevarieerde begroeiing van kruiden, bloemen en grassen is beter bestand tegen de krachten van langsstromende water. Bovendien is zo’n begroeiing goed voor de biodiversiteit. En ook nog eens mooi om te zien. Sinds enkele jaren maait het waterschap de dijken gefaseerd. Eerst één zijde. En de andere zijde pas als de eerste weer is aangegroeid.”

Tekst gaat verder onder foto.

Vroeg maaien
De eerste maaibeurt is volgens het waterschap al vroeg, om andere soorten en laatbloeiers een kans te geven om te bloeien. “In de zomer maaien we de bermen om en om. Pas in het najaar maaien we wegsloten. We zien de soortenrijkdom op onze dijken toenemen. In het najaar volgt een laatste maaibeurt. Het waterschap beheert polderwegen buiten de bebouwde kom in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden”, aldus het waterschap, “Voor de verkeersveiligheid maaien we de bermen en zichthoeken. Waar dat kan, maaien we gefaseerd: eerst de ene berm en pas later de andere. We laten meer begroeiing staan, als de verkeerssituatie dat toelaat. Het waterschap sluit aan bij regionale initiatieven voor de bevordering van biodiversiteit als Blauwzaam en Prachtlint.”

Doorstroming
Sloten zijn de belangrijkste route van water, ook voor de natuur. Waterschap Rivierenland: “Groeit een sloot dicht, dan kan dat bij droogte of juist hoosbuien leiden tot problemen. Bovendien is doorstroming goed voor de waterkwaliteit. Bewoners, bedrijven en ook de natuur zijn gebaat bij voldoende water van goede kwaliteit. Elke sloot is anders. Daarom is maaien altijd maatwerk. Waar dat kan, maaien we oevers om en om en laten we meer begroeiing staan. In krappe sloten en andere knelpunten voor water maaien we al in de lente. Zo bevorderen we de doorstroming en komt het water waar het nodig is. Ook voor de natuur.”

Reactie waterschap
“Vroeg én gefaseerd maaien, wat betekent dat we juist veel laten staan, doen we juist om de biodiversiteit te bevorderen. Door op sommige plekken – dus zeker niet overal – wel te maaien en vroegbloeiers weg te halen, geef je laatbloeiers de kans om te ontwikkelen. Daarmee creëer je een diverse grasmat met veel soorten. Waar verschillende insecten (sommige insecten komen alleen op laatbloeiers af) op af komen. Daarnaast wordt gewerkt met ecologisch werkprotocol. Dat betekent dat degene die maait onder andere kijkt of er vogels broeden. Daar wordt uiteraard omheen gemaaid. Het initiatief van Maai Mei Niet kennen we zeker. Deze publiekcampagne is bedoeld om particulieren te stimuleren in mei hun eigen gazon niet te maaien. En overheden te stimuleren bewust te maaien (gefaseerd te maaien). Ons maaibeleid sluit al een aantal jaar daar goed bij aan”, reageert Waterschap Rivierenland, dat zegt de afgelopen jaren veel te hebben geïnvesteerd om met een gefaseerd maaibeleid de biodiversiteit te bevorderen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld