Herinneringsconcert Plektrum Melodisten houdt Mien de Rover-de Vos levend

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Musici van mandoline- en gitaarorkest de Plektrum Melodisten i.s.m. de zangers van de Oosterhoutse Nachtegalen gaven zaterdagavond 25 juni 2022 een concert in de Stationskerk aan de Stationsstraat. Het was een herinneringsconcert aan Mien de Rover-de Vos, dirigente en altijd voorzitter geweest van de Plektrum Melodisten. De oprichtster van het orkest overleed 4 mei 2021. De Rover (84) werkte regelmatig samen met de Oosterhoutse Nachtegalen o.l.v. Wim Schoones.

Stilgestaan werd in woord en muziek bij het leven van Mien de Rover-de Vos. Via een beamen werden foto’s (soms met kleine inzoom) van haar getoond, van optredens en de bekende oliebollenactie. Maar ook de optredens buiten Nederland werden in herinnering gebracht. (Foto Peter Donk / HG24)

Zo’n 200 mensen woonden het herinneringsconcert bij en daarmee waren bijna alle zitplaatsen in de kerk bezet.

Tekst gaat verder onder tweet.

Geschreven en bewerkt
Op het programma stond een groot aantal favoriete muziekstukken van Mien de Rover, waaronder delen uit de Watermuziek van Handel als Hornpipe, Air en Menuet. Muziek die De Rover voor haar orkest bewerkte. Maar ook muziek geschreven of bewerkt door dochter en huidige dirigente Daniëlle de Rover. En ‘FusionEm’ gecomponeerd door Daniëlle. Een nummer waar haar moeder trots op was. De bezoekers beloonden de uitvoering met een lang applaus.

Muziek
Bij aanvang liepen de Oosterhoutse Nachtgalen al zingend door de kerk naar hun positie, de eerste etage in de kerk. En zongen aan de reling verder. Daarna werd het levensverhaal van Mien de Rover steeds in delen verteld door een stem, waarin de emotie niet ontbrak. Het orkest en koor wisselden elkaar daarna af. Op het programma uitgevoerd door de Plektrum Melodisten stonden onder andere ‘Marche des Debutantes’ (J.B. Kok), ‘Juliana’ (L. Belasco) en ‘Once upon a time in the West’ (E. Morricone. De stemmen van de Oosterhoutse Nachtegalen galmden ook bij dit laatste muziekstuk door de kerk.

Warme band
Ook klonk het ‘Stay with me tillen the Morning’ (W.A. Mozart) met zang van PM-lid Piets den Breejen. Ook bewerkt door Mien de Rover. Samen met de Oosterhoutse Nachtegalen werd het ‘Great is thy Faithfulness (W.M. Runyar en bewerkt door Mien de Rover) gebracht. De combinatie van koor en orkest blijft geweldig. Al jaren is er een warme band en dit is vast niet het laatste gezamenlijke optreden geweest. Tijdens de uitvoering van ‘Dubula’ (traditional Xhosa), maakte het koor ook kleine dansjes. Het koor en niet de Plektrum Melodisten sloten de avond af met ‘Irish Blessing’ (B. Chilcott). Daarna volgde een dankwoord aan Mien de Rover. Daarin viel de rol van haar als verbinder op. Bij het organiseren van activiteiten tot het mensen bij elkaar brengen. Daaruit zijn ook huwelijken ontstaan. Besloten werd met de woorden ‘Lieve Mien, dankjewel!’. Er kwam een daverend applaus en er volgde een staande ovatie.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld