Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam houdt ledenvergadering met lezing

HARDINXVELD-GIESSENDAM – De Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam houdt dinsdag 18 april 2023 een algemene ledenvergadering in partycentrum ’t Hart aan Nassaustraat 6 in Boven-Hardinxveld. De aanvang is 19.30 uur. Zowel leden als niet-leden zijn welkom. Na de pauze is er een lezing.

Dick de Jong verzorgt de lezing. (Archieffoto Peter Donk / HG24)

Na een overzicht van de werkzaamheden door het bestuur over het afgelopen jaar staat het financieel beleid 2022 op de agenda. Daarna komt de begroting 2023 aan de orde, volgen de mutaties in het bestuur en een verslag van de werkgroep genealogie. Tenslotte worden de plannen voor het lopende jaar besproken, waarna wordt gepauzeerd.

Voorjaarslezing
Dick de Jong geeft de voorjaarslezing als het officiële gedeelte en een onderbreking van de avond achter de rug is. De Jong presenteert de lezing ‘Wat is het nu? Drijverschuit of zalmschouw?’ Na zijn lezing zijn de bezoekers een stuk wijzer. In de volksmond en in de wetenschap worden beide namen door elkaar gebruikt. De Jong legt uit dat beide namen ook misschien onvolledig zijn. Met zo’n scheepje werd niet alleen ‘gedreven’ (drijfvisserij beoefend) en er werd niet uitsluitend op zalm gevist.

Trots
De Jong neemt de aanwezigen mee terug naar 1988. Toen verscheen van zijn hand het boek ‘Hardinxveld en de riviervisserij. In dat boek staat de boot ook beschreven. Een beschrijving van Pieter Parel, toen apotheker in Made. De Jong neemt de bezoekers van de algemene ledenvergadering mee in een presentatie over de boot. Ogenschijnlijk miniem, maar de trots van elke zelfstandige visser. De Jong vertelt over de bouw en het specifieke van het scheepje. Maar ook over de drijfnetvisserij en het leven aan boord. Dat was toentertijd meer overleven.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld