HKC boekt zwaarbevochten overwinning op Fiks

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Het eerste team van korfbalvereniging HKC heeft zaterdag 17 december 2022 in sporthal Het Dok de thuiswedstrijd tegen Fiks uit Oegstgeest nipt met een 23-22 gewonnen. De wedstrijd kwam niet zonder slag of stoot tot stand.

In een fysieke en onderling soms wat onvriendelijke wedstrijd liet HKC het na de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien. Op zesenhalve minuut voor het einde scoorde HKC de 23-19 en daarmee haar laatste doelpunt. In de eindsprint die volgde van Fiks kwamen de bezoekers niet verder dan 22 doelpunten. (Foto HKC)

De middag begon voor HKC met het slechte nieuws vanuit het ziekenhuis, waar na een MRI-scan bleek dat Jitte Janssen op de training van afgelopen donderdag haar voorste kruisband heeft afgescheurd en ook haar meniscus is ingescheurd. HKC moet Janssen zodoende de komende maanden missen.

Resultaat
In het basisachttal van HKC voor de thuiswedstrijd tegen Fiks hadden coaches Ekelmans en Kamsteeg plaats voor Mabel Havelaar, Fenna Zwang, Jiske van Brenk, Veerle Havelaar, Mark Klop, Jop Brouwer, Merijn Sevenhuijzen en captain Danny den Dunnen. De bezoekers uit Oegstgeest behaalden tot dusver nog geen punten en waren gebrand op een resultaat. Een goede start van het duel voor HKC volgde met het openingsdoelpunt van Mark Klop gevolgd door de 2-0 van Jop Brouwer.

Niet op scherp
Bij een gelijke stand van 3-3 nam Fiks onder aanvoering van de sterk spelende Melissa Heijne het initiatief over. Fiks nam steeds de leiding in de wedstrijd, waarbij op 7-10 de marge van drie doelpunten verschil het grootste was. HKC creëerde veel mogelijkheden, maar het vizier stond niet op scherp. Teveel opgelegde kansen en ook strafworpen en vrije ballen werden gemist.

Op de bank
Richting de rust zagen de bezoekers een sterker HKC dat een 7-10 achterstand om wist te buigen naar een 13-11 voorsprong. Mark Klop kreeg in deze fase een terechte groene kaart getoond en mocht dus vijf minuten op de bank plaatsnemen. Eliza Roest verving Klop na deze kaart en ging naast Jop Brouwer, Veerle Havelaar en Fenna Zwang spelen. Op 15-13 klonk het laatste fluitsignaal van de eerste helft, waarna beide teams de kleedkamer opzochten.

Goed begin
Het eerste doelpunt van de tweede helft was voor Fiks in de persoon van Melissa Heijne met alweer haar zesde van de middag. Veerle Havelaar liet het thuispubliek daarna als eerste in de tweede helft juichen. Jiske van Brenk scoorde daarna voor HKC de 17-14. Net als in de eerste helft was er een goed begin van deel 2 voor HKC. Het team uit Boven-Hardinxveld wist echter niet door te drukken en op 17-17 stonden beide ploegen opnieuw op gelijke hoogte. Mark Klop was in deze fase op een 17-16 stand weer terug in het veld teruggekomen.

Meer stootkracht
Sanne Langendoen werd aanvallend voor de sterk spelende Merijn Sevenhuijzen ingebracht om aanvallend meer stootkracht te brengen. Zij wist zijn eerste twee schoten tot doelpunten te promoveren. HKC liet weer na om verder afstand te nemen van de tegenstander. Met name in het eerste aanvalsvak was het afrondingspercentage te laag. Voldoende kansen werden gecreëerd en ook het percentage rebounds was voldoende. maar de doelpunten bleven uit.

Veel mis
Op een stand van 22-19 bracht de sterk spelende Jop Brouwer HKC weer op voorsprong van drie doelpunten. Veerle Havelaar bracht niet veel later van afstand het verschil voor de eerste keer op vier. Op dat moment stonden er nog bijna zeven minuten op de klok. In plaats van de winst zakelijk over de streep te trekken, ging er in de slotfase veel mis voor HKC. Na de stand van 23-19 wist HKC zelfs niet meer tot scoren te komen. Fiks scoorde in deze fase nog wel drie keer. De laatste aanval werd door HKC goed uitgespeeld en Fiks werd geen kans gegeven om aanspraak te maken op de gelijkmaker. Op de stand van 23-22 klonk het laatste fluitsignaal. Een zwaar bevochten middag voor HKC dat wel teamgeest en strijd liet zien. Zaterdag 24 december 2022 is er een volledige speelronde in de KL2. Voor HKC staat de Drechtsteden derby in Dordrecht tegen DeetosSnel op het programma.