HKC sluit veldseizoen af als koploper na overwinning tegen DeetosSnel

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Het eerste korfbalteam van HKC uit Boven-Hardinxveld heeft zaterdag 22 oktober 2022 het veldseizoen als koploper afgesloten door met 16-12 te winnen van DeetosSnel. Na acht speelronden in de Hoofdklasse B maakt HC zich op voor het zaalseizoen in de KL2.

Het dit seizoen in de hoofdklasse debuterende HKC speelde afgelopen zaterdag in de laatste speelronde in een onvervalste Drechtsteden derby tegen DeetosSnel uit Dordrecht. Het vermakelijk duel eindigde na een uur in een verdiende 16-12 overwinning voor HKC. (Foto Richard van Hoek / HG24)

DeetosSnel was voor HKC de laatste tegenstander in de poule waar nog niet tegen was gespeeld. Überhaupt speelden de hoofmachten van beide clubs in competitieverband nog nooit tegen elkaar. Dwarsverbanden tussen beide clubs uit de Drechtsteden zijn er voldoende. Zo hebben bijvoorbeeld van het huidige HKC: Fenna Zwang, Veerle en Mabel Havelaar, Jitte Janssen en Merijn Sevenhuijzen allen een verleden als speler/speelster bij de tegenstander in het zwart/rood/wit.

Wedstrijdfit
HKC begon als favoriet aan het eerste officiële onderlinge treffen en maakte deze favorietenrol ook waar. In de basisopstelling een plaats voor de voor HKC zeer belangrijke Fenna Zwang. Voor het team en de coaches erg fijn dat Fenna weer terug is. Merijn Sevenhuijzen nog steeds herstellende van zijn enkelblessure was helaas nog niet wedstrijdfit. Veerle Havelaar is wel zo goed als hersteld van haar blessure en zal in het duel met DeetosSnel weer haar eerste minuten van het seizoen maken. Naast de basisplaats voor Fenna Zwang de bekende namen op het wedstrijdformulier.

Enigszins moeite
Het is Mark Klop die namens HKC het openingsdoelpunt van de wedstrijd met een afstandsschot voor zijn rekening nam. Joost Hofman, die samen met zijn directe opponent HKC captain Danny den Dunnen heerlijke duel uitvechtte, volgde dit voorbeeld en bracht de stand weer in evenwicht. DeetosSnel koos ervoor om de eerste bal achter te houden om zo het tempo uit de HKC aanvallen te halen. Een tactiek waar HKC het eerste kwart van de wedstrijd in haar aanvallen toch enigszins moeite mee heeft. Bij een 3-3 tussenstand namen coaches Ekelmans en Kamsteeg om deze reden dan ook al hun eerste time-out. Deze beslissing sorteert effect want het tweede kwart van de eerste helft is voor HKC beduidend beter. De thuisploeg domineerde deze fase van de wedstrijd en liep bij DeetosSnel weg. Bij een 9-5 tussenstand floot het goed leidende arbitrale duo Voskamp / den Ouden voor de rust.

Ban gebroken
Na rust volgde in het derde kwart een matig HKC, terwijl DeetosSnel in deze fase het beste deel van haar wedstrijd kende. Via twee doelpunten van Lara Heijboer en twee doelpunten van Nout van de Wal kwam DeetosSnel op 9-9 weer langszij en is de spanning in de wedstrijd weer helemaal terug. HKC had echter Sanne Langendoen die op de plaats van Jop Brouwer na veertien gespeelde minuten in de tweede helft het eerste HKC doelpunt van dit deel binnenschoot. Langendoen brak daarmee de ban en gaf het startsein voor een weer veel beter laatste kwart. DeetosSnel bleef in eerste instantie goed mee scoren en bleef daardoor ook in het duel. Met Veerle Havelaar in de ploeg in het laatste deel van de wedstrijd trok HKC de winst in de wedstrijd naar zich toe. Het eerste schot van de gracieus ingevallen Veerle Havelaar viel direct binnen.

Tekst gaat verder onder foto.

Naast Fenna Zwang is het richting de zaal voor HKC coaches Ekelmans en Kamsteeg ook heel prettig dat deze sterkte pion weer terug is. Het laatste wapenfeit van de wedstrijd kwam op naam van Jop Brouwer, die een sterke wedstrijd eindelijk beloond zag met een eerste doelpunt. Van achter de korf schoot hij de 16-12 binnen, waarna het laatste fluitsignaal van de wedstrijd volgt. (Foto H. van Kekerix)

Play-offs
HKC bereidt zich nu verder voor op het komende zaalseizoen waar HKC in de KL2 zal gaan spelen. Zaterdag 12 november 2022 staat de eerste competitieronde van de zaal gepland. Een competitie waarin achttien speelronden zijn en het daarna via de play-offs verder gaat. Het behalen van deze play-offs heeft HKC als doel gesteld voor de zaalcompetitie. Een doelstelling echter die meer teams dan de uiteindelijk vier ploegen, die zich hier voor gaan plaatsen, als doel hebben gesteld. De KL2 belooft dan ook een spannende competitie te worden, waarin de onderlinge verschillen klein zijn. Zaterdag volgt een weekend rust voor de selectie. Wel oefent zaterdag 5 november 2022 de selectie thuis in sporthal Het Dok tegen DSC uit Eindhoven.