HKC wint na kraker in slotminuut van AW.DTV

AMSTERDAM / HARDINXVELD-GIESSENDAM – Het eerste korfbalteam van HKC uit Boven-Hardinxveld heeft de tweede wedstrijd van 2023 en de negende speelronde van de KL2 een zwaarbevochten overwinning op AW.DTV gewonnen. Zaterdag 14 januari 2023 speelden zij in Amsterdam een eindstand op het scorebord van 21-22.

Waar in het begin van de competitie HKC een aantal keer in de slotfase met één punt verschil verloor, viel het kwartje voor de Boven-Hardinxvelders deze keer de goede kant op. (Stockfoto)

Na de slechte start van 2023 met een desolaat verlies tegen Tempo in Alphen aan de Rijn stond voor de wedstrijd tegen AW.DTV de druk er voor de ploeg van coaches Ekelmans en Kamsteeg er opnieuw flink op. Met nog elf speelronden voor de boeg niet zozeer richting een resultaat maar wel qua presentatie.

Spelers
In alweer de zesde uitwedstrijd trof HKC in speelronde negen van de KL2 in AW.DTV opnieuw een sterke, ervaren en gerenommeerde tegenstander. Met Amsterdamse mannen als Jim Snel, Cedric Pardieck, Kenny Lauf en Danny de Vos heeft AW.DTV sterke spelers die al jaren op topniveau actief zijn. Bij de dames is het veel scorende fenomeen Ilona van den Berg qua naam de meest opvallende speelster bij de thuisploeg. HKC kon, buiten de langdurig geblesseerden Jitte Janssen en Nadhie den Dunnen, beschikken over een volledig fitte spelersgroep.

Beter spel
HKC wist in de beginfase van de wedstrijd steeds het initiatief in het duel te nemen maar kon niet verder dan  twee punten verschil los komen van de tegenstander. In deze fase een scorende hoofdrol voor captain Danny den Dunnen, Jop Brouwer en Veerle Havelaar. Tot vijf minuten voor rust bleef het HKC wat het initiatief wist te behouden en AW.DTV tot achtervolgen dwong. De ploeg kon ondanks het betere spel alleen geen ruime voorsprong nemen en de verhouding in het veld recht doen.

Strijd en beleving
In de slotfase van de eerste helft stokte de productie bij HKC en wist de tegenstander wel te blijven door scoren. Dit resulteerde in een 13-11 ruststand in het voordeel van AW.DTV, waarbij HKC in deel 1 wel het beste van het spel had. HKC stond als collectief en bracht strijd en beleving in het duel. Voldoende aanknopingspunten voor het vervolg in deel twee.

Evenwicht terug
AW.DTV bleek de rust goed benut te hebben en nam naast de voorsprong in het begin van het tweede deel ook het initiatief en het betere spel over. In deze fase waren de rollen dus omgedraaid en moest HKC in de achtervolging. Op 16-12, voor HKC de grootste achterstand in de wedstrijd. Mark Klop, Sanne Langendoen en Jennifer Schaeffer werden ingebracht om te trachten de wedstrijd weer richting HKC te doen kantelen. Met deze drie invallers kreeg HKC weer meer grip op de wedstrijd. Mark Klop schoot zijn eerste ballen direct binnen en ook Sanne Langendoen en Jennifer Schaeffer leverden. Na 40 gespeelde minuten en met dus nog tien minuten op de klok was het duel op 20-20 weer in evenwicht.

Als leeuwen
Waar in de eerste veertig minuten van de wedstrijd gemiddeld elke minuut een doelpunt viel bleken de doelpunten in de slotfase schaars. In de volgende negen minuten konden beide teams dan ook slechts één keer tot scoren komen. Met nog één minuut op de klok was er een strafworp voor HKC. Een wissel van de verplichte nemer gaf Eliza Roest als invaller de gelegenheid deze buitenkans te benutten. Waar zekerheid Roest zelden tot nooit mist, rolde deze bal over de korf en miste zijn doel. Alle gelegenheid aan AW.DTV met Ilona van den Berg in de punt van de aanval om het duel haar kant op te doen laten vallen. De HKC verdediging vocht als leeuwen en kon de bal weer onderscheppen.

Teamprestatie
Daarna volgde een knappe aanvallende actie van Veerle Havelaar die van afstand de 21-22 wist te noteren en de reservebank en tribune met uitsupporters deed opspringen van blijdschap. Aan AW.DTV nog één aanval om een voor hen gelijkspel als maximaal resultaat eruit te slepen. De HKC verdediging gaf opnieuw geen krimp en na een onderschepping van Merijn Sevenhuysen, die heel de wedstrijd weer voorop ging in de strijd, mocht HKC de volle buit noteren. Een knappe teamprestatie van HKC dat tegen AW.DTV een compleet ander karakter toonde dan de week ervoor.

Drechtstedenderby
Zaterdag 21 januari 2023 speelt HKC weer een thuiswedstrijd. Dan staat de Drechtstedenderby tegen DeetosSnel op het programma. De opponent uit Dordrecht zal in deze eerste returnronde revanche willen nemen na de eerdere winst van HKC in de heenwedstrijd van zaterdag 24 december 2022. Aan HKC zaak om de getoonde teamspirit en strijdlust mee te nemen naar de komende wedstrijden. Aanvang van het duel zaterdag 16.30uur, locatie sporthal Het Dok.