Nipte winst voor korfballers van Vriendenschaar tegen RWA

POORTUGAAL / HARDINXVELD-GIESSENDAM – In de uitwedstrijd tegen RWA begon Vriendenschaar zaterdag 14 januari 2023 uitstekend, maar kon dat geen vervolg geven. De thuisploeg uit Poortugaal maakte er een fysieke en rommelige wedstrijd van, waar de Hardinxvelders veel moeite mee hadden. Het werd 19-20.

Mede door het warrige fluiten van het zwakke Belgische arbitrale duo waren er veel incidenten die het tempo uit de wedstrijd haalde. Vriendenschaar bleef de gehele wedstrijd wel het iniatief houden en steeds op voorsprong komen, maar RWA vocht zich steeds terug. (Foto Vriendenschaar)

Pas in de spannende slotfase schoot aanvoerder Julian Voorwinden zijn ploeg naar de verdiende overwinning. Bij Vriendenschaar ontbrak de nog geblesseerde topscorer Marijn Bakema, die werd vervangen door Peter Visscher en ook de licht geblesseerde Celine van Meeteren begon op de bank, waardoor Lotte v.d.Lustgraaf het gewijzigde 1e aanvalsvak vormde met Nicole v.d.Laan, Patrick Noordzij en Peter Visscher. Vriendenschaar begon voortvarend aan de wedstrijd.

Snelle voorsprong
Het eerste schot van Patrick Noordzij was meteen raak en hij deed dat een minuut later nog een keer/ Vervolgens schoten Anne Timmer (en na een strafworp tegen) Nicole van der Laan de bal ook door de korf en was er al binnen vijf minuten een 1-5 voorsprong genomen. In de eerste negen minuten schoten de Hardinxvelders iedere minuut raak, waarbij in het tweede aanvalsvak Daan Kamsteeg en Julian Voorwinden raak schoten.

Rommelig
Bij de stand 3-9 kreeg Julian Voorwinden een gemakkelijk gegeven gele kaart na een ongelukkige botsing, wat het kantelpunt in deze wedstrijd zou worden. RWA ging steeds fysieker spelen en de grenzen opzoeken, waardoor Vriendenschaar zich uit haar goede spel liet halen. Het werd rommelig , er kwamen veel onderbrekingen en het goede aanvalsspel van Vriendenschaar stokte, waardoor RWA terug in de wedstrijd kon komen. Het werd 8-10 , maar Lieke Brouwer doorbrak de impasse door in de twintigste minuut de voorsprong weer te vergroten. In de laatste minuut zorgde een RWA-heer met een ver schot voor de ruststand van 9-11.

Gelijkmaker
Ook in de tweede helft bleef het een harde wedstrijd met veel onderbrekingen. Vriendenschaar moest alle zeilen bijzetten om RWA van zich af te houden. RWA knokte zich steeds naast Vriendenschaar,die dan wel iedere keer weer een voorsprong nam. De thuisploeg kwam binnen twee minuten op 11-11 waarna Anne Timmer uit een rake strafworp voor 11-12 zorgde. Na de gelijkmaker van RWA bracht het trainersduo Berrevoets/Jacobs tactische omzettingen, Celine van Meeteren werd verdedigend in gebracht, waardoor Lieke Brouwer naar het andere vak ging voor Lotte v.d. Lustgraaf. Halverwege de tweede helft was het om en om scorend 15-15 geworden, waarna Julian Voorwinden met een raak schot en Celine van Meeteren met een mooi wegtrekballetje voor 15-17 zorgden.

Overwinning
RWA bracht een snelle aanvaller in de ploeg, die er mede voor zorgde dat ze toch weer op gelijke hoogte kwamen. Na de 18-18 in de twintigste minuut schoot topscorer Patrick Noordzij met zijn zevende treffer het team in de twintigste minuut weer op voorsprong , maar met een niet bestrafte snijbal werd het twee minuten later weer gelijk. Een mooie actie van Julian Voorwinden achter de korf zorgde voor de beslissende twintigste treffer, al bleef het tot de laatste seconde nagelbijtend spannend. Door deze overwinning staat Vriendenschaar nu op de derde plaats, weliswaar vier punten achter de nog ongeslagen koplopers Valto en Die Haghe, maar heeft wel het afstand genomen van de onderste regionen. Zaterdag 21 januari 2023 staat om 18.10 uur in sporthal De Wielewaal de wedstrijd tegen Fortis op het programma.