Water op grote rivieren kan komende dag weer stijgen

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Aanhoudende regen en afvoer van water laat het waterpeil de laatste dagen stijgen. In de Alblasserwaard blijft het nat. “De sloten, vaarten en boezems staan vol water. Ook hier pompen we het water nog altijd zoveel mogelijk weg”, bericht het Waterschap Rivierenland. Het water op de grote rivieren stijgt nog altijd.

Dit is bij Boven-Hardinxveld. Ook de wind speelt een rol bij het stijgende water. Deze foto is zondag 15 januari 2023 gemaakt. (Foto Arie-Jan van Termeij)

Waterschap Rivierenland bericht ondertussen volop water uit het rivierengebied te hebben kunnen afvoeren. “We merken dat de hoeveelheid water in het gebied aan het stabiliseren is. We blijven volop pompen zodat er zo min mogelijk wateroverlast ontstaat. Dat is goed nieuws, vooral voor de belangrijkste knelpunten bij Leerdam, Geldermalsen en Goudriaan. We verwachten dat de waterstand niet meer zo hoog zal worden dat het ernstige problemen oplevert. Ook het water op de Linge is iets gezakt”, bericht het schap zondag. Het water wordt geloosd op de grote rivieren. 

Tekst gaat verder onder foto.
(Foto Arie Jan van Termeij)

Hoog water
Uiterwaarden van deze rivieren zullen volstromen. Waterschap Rivierenland schrijft: “We verwachten dat het water op sommige plaatsen tegen de dijken aan zal staan. Dat is prima, want daar zijn de uiterwaarden en de dijken voor. Het hoge water zal ook zorgen voor kwel. Ook dit water zullen we zo veel mogelijk moeten afvoeren. De regen en het kwelwater is wel goed geweest voor het grondwater.” Maandag wordt opnieuw regen verwacht. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld