Huis3 sluit deelnemers voor week op in ‘glazen huis’

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – De slotweek is aangebroken voor Huis3, de actie die twee jaar geleden begon om veel geld op te halen voor het KWF. In Boven-Hardinxveld – de kern van veel activiteiten – gingen bewoners voor een week Huis3 in. Een ‘glazen huis’ aan de Steek, nabij het korfbalcomplex van HKC. Zij werden even na 19.00 uur het huis in ‘gepraat’ door wethouder Jan Nederveen (ChristenUnie) en Hardinxvelder Kim Putters (voorzitter SER). Nederveen draaide wat later de sleutel om, toen de eerste drie bewoners binnen waren.

Wethouder Jan Nederveen (ChristenUnie) en Hardinxvelder Kim Putters (voorzitter SER) waren bij de opening van Huis3 ‘het glazen huis’. Hier wordt Nederveen geïnterviewd door ceremoniemeester Kees de Jong. (Foto Peter Donk / HG24)

Tekst gaat verder onder tweet.

Bij Huis3 zijn ondertussen zo’n 200 vrijwilligers betrokken. Net voor Huis3 voor de bewoners wordt geeft de financiële man van stichting Huis3 Frans Moen een korte rondleiding. Veel comfort is er voor een week niet, maar wel het nodige. Er is een slaapplaats, er kan gesport worden op fitnessapparatuur en op een scherm staat een tussenstand. Nu al € 144.000,–. Moen vertelt dat het bedrag al drie keer is bijgesteld en dat dit nu niet meer gaat gebeuren. Het is volgens hem boven verwachting. Moen zijn zoon had kanker. Hij en zijn zus zijn nauw betrokken bij Huis 3. Dochter Moen behoorde zelfs tot één van de ‘aanstichters’ van Huis3. Een project dat klein begon en vervolgens in een flow terecht is gekomen van grote saamhorigheid in Hardinxveld-Giessendam. Tal van activiteiten moeten geld voor het KWF in het laadje brengen en daar is de organisatie behoorlijk in geslaagd. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Trots
“Het woord dat hier past is trots”, sprak Putters de grote groep belangstellenden voor Huis3 toe. Hij vertelde ook dat velen treft en dat miljoenen mensen in Nederland dagelijks deze mensen ook helpen. Mantelzorg doen of boodschappen halen. Putters: “Dan zijn er ook kinderen, die na hun schooltijd helpen in het huishouden omdat papa of mama ziek is, kanker heeft.” Hij vertelde vooral het maatschappelijke verhaal, dat al erg dichtbij kwam. Nederveen sloot daar op aan. “Iedereen kent in zijn of haar omgeving wel iemand die kanker heeft. De initiatiefnemers van dit alles bleven maar bij ons aankloppen om dit te kunnen organiseren. Daar mogen we zeker trots op zijn”, aldus Nederveen. De eerste drie bewoners zitten nu in huis drie. Zij worden dinsdag 28 juni 2022 afgelost door Ben Moen en Marien de Hek.

Tekst gaat verder onder foto. 

De wethouder stapte vervolgens van het podium af om naar Huis3 te gaan met de eerste drie bewoners met v.l.n.r. Ilona Meerkerk, Mark aan de Wiel, Jan Nederveen en Esther Bot. (Foto Peter Donk / HG24)

‘Nieuwjaarsduik’
Je verzint het niet, maar tegelijkertijd was er bij het strandje van Boven-Hardinxveld een ingehaalde nieuwjaarsduik. Gesponsord door Unox met mutsen en zelfs vele liters erwtensoep. Zo’n veertig zwemmers gingen het water van de rivier de Beneden-Merwede in voor het goede doel. Dat gebeurde onder aanvoering van oud-olympiër en Technisch manager Waterpolo KNZB Arno Havenga, die daarvoor wie het KWF was opgetrommeld. Hun prestaties waren rechtstreeks te volgen via dronebeelden. Na afloop kwamen de zwemmers naar het ‘festivalterrein’ bij het sportcomplex van HKC.

Tekst gaat verder onder tweet.

De mid-summer-duikers zouden veel geld willen ophalen. Het werd een bedrag van € 1.000,–. Havenga en Ben Moen gingen nieuwe uitdagingen opsommen. Voor € 500,– wilde Moen wel een emmer koude erwtensoep over zijn hoofd laten gooien. Ceremonimeester De Jong liet zich dat geen tweede keer zeggen en in no-time legde het aanwezige publiek het bedrag ‘op tafel’, waarna Moen in korte tijd onder de soep zat. Havenga ‘veilde’ zijn bos bloemen, die ook nog eens € 75,– opbrachten en zo stond de teller zo maar ineens op € 1.575,–. 

Tekst gaat verder onder foto.

Zo veranderde het bedrag binnen een kwartier van € 1.000,– naar € 1.575,–. Links op de foto Ben Moen, nog deels onder de erwtensoep en rechts Arno Havenga. (Foto Peter Donk / HG24)

Ook de komende dagen is er nog veel te doen rond Huis3. Volg daarvoor hun website. Vrijdag 1 juli 2022 komende bewoners uit Huis3 om 19.00 uur. Dan wordt het eindbedrag van de actie bekendgemaakt.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld