Kinderen basisschool nemen tijdens Techniekroute 2022 kijkje op scheepswerf

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Holland Shipyards Group aan Rivierdijk 436 was één van de bedrijven, die woensdag 9 november 2022 was opgenomen in de Techniekroute 2022 voor basisscholen in Hardinxveld-Giessendam. Een zestal leerlingen van basisschool De Regenboog uit Boven-Hardinxveld bezochten met een docent en burgemeester Dirk Heijkoop (CDA) de scheepsbouwer.

Het was een leerzame ochtend voor de leerlingen van de basisschool De Regenboog. Hier krijgen ze uitleg bij het dok op het werfterrein. (Foto Peter Donk/HG24)

Tekst gaat verder onder foto.

Even ervaren hoe het uitzicht is van een kapitein op een zeeschip. Het kon en mocht! Dit schip wordt verbouwd op de werf. Hier staan de leerlingen in de kajuit met rechts de kapitein. (Foto Peter Donk / HG24)

De leerlingen kregen uitleg over de opbouw van het bedrijf, kregen een rondleiding over het bedrijventerrein en gingen aan boord van een zeeschip. Het bezoek aan een scheepswerf was één van de onderdelen van de Techniekroute 2022. Ook andere lokale ondernemers werden bezocht. Niet alleen de burgemeester, maar ook wethouders gingen met leerlingen mee. Eén andere groep bezocht, net voordat de burgemeester binnenstapte, met een wethouder de genoemde scheepswerf. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Enorme groei
De hoofdvestiging van Holland Shipyards Group zit in Hardinxveld-Giessendam. Daarnaast heeft de werf nog twee vestigingen, één aan de overkant in Werkendam en één in Vlissingen (vooral voor grote zeeschepen en werkplatforms – red.). De kinderen kregen een hartelijke ontvangst en een uitleg over hoe de werf in 1981 is ontstaan (werkend vanuit een container) en de enorme groei in ruim veertig jaar met een stuk modernisering. Over wat de mensen, die op de werf werken doen. Welke beroepen er zijn en de vraag naar personeel. 

Duurzaamheid en milieu
De ervaring, groei en het kunnen voldoen aan een pakket van eisen van een klant maken Holland Shipyards Group geliefd in de scheepsbouwwereld. Duurzaamheid en het bouwen van groene schepen is zo’n onderdeel. De scheepsbouw is verantwoordelijk voor drie procent van de uitstoot en daar wordt wat aan gedaan. Ook wordt gebouwd aan een schip dat autonoom kan varen (zonder kapitein aan boord). Holland Shipyard werkt verder met duurzame bouwmaterialen, schepen met de warmtepomp en schepen die waterstof als brandstof gebruiken. Op het dak van de werf liggen zonnepanelen. Zoveel dat de opgewerkte elektriciteit wordt gebruikt voor het uitvoeren van het werk. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Industriegemeente
Hardinxveld-Giessendam heeft veel maakindustrie. Scheepswerven en toeleveranciers zijn in het dorp gevestigd als het gaat om de scheepsbouwindustrie. Ze kunnen elkaar versterken, werken samen waar mogelijk en het dorp mag met recht een industriegemeente worden genoemd. Burgemeester Dirk Heijkoop, die alle onderdelen met de leerlingen meeliep, kon de Techniekroute 2022 uitermate waarderen. “Producten uit ons dorp, Hardinxveld-Giessendam, gaan de hele wereld over. Dat deze hier worden gemaakt, daar staan we vaak niet bij stil. Hier wordt gebouwd, gerepareerd en de reder zit hier”, aldus burgemeester Heijkoop, die samen met de leerlingen een leerzame ochtend had. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld