Kunstwerken van Aart van Bennekum in ‘kerk met de beelden’

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM – In de ‘kerk met de beelden’, het gebouw van Vrijzinnigen Nederland (voorheen de vrijzinnige geloofsgemeenschap NPB – red.) aan Peulenstraat 167, is zaterdag 28 januari 2023 nog eenmaal werk te zien van toenmalig kunstenaar-beeldhouwer-tekendocent en eigenaar van een schildersbedrijf Aart van Bennekum (19-6-1909 – 15-9-1972). 

Kortgeleden is een kunstwerk van Aart van Bennekum, een schilderij gemaakt met olieverf in 1946, gevonden in een collectie van een verzamelaar. Het gaat om de Munttoren met de bloemenmarkt aan de Singel in Amsterdam, een werk van 70 x 100 cm. (Foto Henk van Bennekum)

De expositie met zo’n 25 schilderijen is voor publiek te zien tussen 13.30 – 15.30 uur en zijn zoon Henk van Bennekum geeft als daarom wordt gevraagd een toelichting op bekend en onbekend werk van de Giessendamse kunstschilder. “Het is een klein deel van zijn oeuvre dat in mijn bezit is”, aldus Van Bennekum. Entree is gratis. 

Schilderijen en beelden
Van Bennekum werd opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Hij was een leerling van onder anderen L.F Edema van der Tuuk, Aart Glansdorp en Gerard Hoppen. Hij schilderde en tekende onder meer portretten, landschappen en guurvoorstellingen en maakte een aantal beelden. Naast kunstenaar was Van Bennekum leraar aan de ambachtsschool en had hij een schildersbedrijf. Hij was lid van de Bond van christelijke kunstenaars, waarmee hij ook exposeerde.

Haagse school
Aart van Bennekum heeft een guratieve stijl die meer en meer impressionistisch werd door de jaren heen. De schilderijen uit zijn vroege en midden carrière zijn sterk verwant aan de Haagse school. In zijn latere periode maakte hij schilderijen met een veel lichter en kleurrijker pallet, geïnspireerd door de lichtval van de zonnige Zuid-Europese landen Hij overleed in 1972, op 63-jarige leeftijd. Van Bennekum is de vader van beeldend kunstenaar Henk van Bennekum. Veel kunstwerken van Aart van Bennekum zijn terug te vinden in een uitgave van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam ‘Aart van Bennekum kunstenaar, zijn leven en werken’ (1989).

Plaats een reactie

*=Verplicht veld